Týždeň slovenského filmu otvorí v predpremiére historická dráma Dubček

NETKY.SK • 5 Apríl 2018, 08:29 • 2 min
Týždeň slovenského filmu otvorí v predpremiére historická dráma Dubček

BRATISLAVA - Týždeň slovenského filmu otvorí v pondelok 9. apríla v bratislavskom Kine Lumiére historická dráma Dubček.

slovakia

left justify in out

"Film v predpremiére uvedie početná delegácia tvorcov vrátane režiséra Laca Halamu i predstaviteľov hlavných úloh," informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

Na slávnostnom otvorení prehliadky bude tiež po druhý raz udelená Cena Petra Mihálika za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy.

 

Projekcia historicky prvého slovenského hraného filmu o politikovi a štátnikovi Alexandrovi Dubčekovi, ktorý stál na čele mnohých spoločenských zmien koncom 60. rokov 20. storočia, je otvorená pre verejnosť. Snímku o charizmatickom štátnikovi, ktorý sa snažil poľudštiť politiku, vzbudzoval v ľuďoch nádej, že začnú konečne slobodne dýchať, no eufóriu z pocitu slobody s vierou, že sa napravia chyby minulosti a Československo sa zmení na demokratickú krajinu, zmaril 21. august 1968, prídu uviesť okrem režiséra aj hlavní predstavitelia. Úlohu Dubčeka stvárnil Adrian Jastraban, Táňa Radeva Dubčekovu manželku Annu.

 

Štvrtý ročník Týždňa slovenského filmu ponúkne 39 slovenských filmov odpremiérovaných v minulom roku. Diváci sa môžu tešiť na 22 hraných, 12 dokumentárnych a päť animovaných snímok. Uvedené budú filmy, ktoré bodovali v rebríčkoch návštevnosti, aj tie, ktoré majú za sebou úspešnú festivalovú púť a získali významné ocenenia. "Prehliadka je jedinečnou príležitosťou vidieť všetky filmy počas jedného týždňa na jednom mieste, vďaka čomu divákom umožňuje urobiť si komplexný obraz o slovenskej filmovej tvorbe predchádzajúceho roka," avizujú organizátori.

 

V rámci sprievodných podujatí pripravili panely s hodnotením minuloročnej filmovej tvorby, ktoré doplní panel o filmovej vede a kritike, a tiež seminár o slovenskom filmovom publicistovi Pavlovi Brankovi doplnený o projekcie dvoch filmov venovaných jeho životu a dielu. V programe figurujú štyri diskusie na témy s celospoločenským presahom, ktoré sa budú konať po projekciách snímok Špina, Vábenie výšok, Všetko alebo nič a Čiara, ďalšia diskusia bude po tituloch Mečiar a Únos.

 

Prehliadke bude v piatok 6. apríla predchádzať odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies