Týždeň slovenského filmu odhalí laureátov cien Slnko v sieti

NETKY.SK • 29 Február 2016, 12:34 • 2 min
Týždeň slovenského filmu odhalí laureátov cien Slnko v sieti

BRATISLAVA - Druhý ročník bilančnej prehliadky Týždeň slovenského filmu sa bude konať od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére.

slovakia

left justify in out

Podujatie predstaví domácu tvorbu uplynulého roka a jeho súčasťou bude i slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti. To sa uskutoční v priestoroch Činohry Slovenského národného divadla a v priamom prenose ho na Jednotke odvysiela RTVS. TASR informovala Simona Nôtová, tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

 

Týždeň slovenského filmu predstaví hrané, dokumentárne a animované filmy minuloročnej produkcie, väčšina z nich bude spojená s diskusiou s tvorcami. "Koncentrovanie najlepších diel do jedného bodu umožní divákom vidieť filmy vo vzájomných súvislostiach a bude viesť ku konfrontácii jednotlivých tvorivých prístupov, vytvorí predstavu o tematických líniách a načrtne ucelený obraz o smerovaní našej kinematografie," povedal k prehliadke Marek Leščák, prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie (SFTA), ktorá podujatie organizuje v spolupráci so SFÚ a RTVS,.

 

Súčasťou filmového týždňa budú tri odborné diskusie s hodnotením minuloročnej filmovej produkcie a dva workshopy tvorcov nastupujúcej filmárskej generácie. "Našou ambíciou je okrem celoročnej bilancie smerovať aj k hlbšiemu pomenovaniu jednotlivých tematických línií v súčasnej slovenskej kinematografii a konfrontovať ich so svetovými trendmi. Chceli by sme ukázať, že najlepšie slovenské filmy môžu vstupovať do európskeho kontextu, aj to, že sa objavili aj divácky úspešné diela, ktoré vyvracajú tvrdenie, že slovenské filmy divákov nezaujímajú," dodal Leščák. V spolupráci s autorskou spoločnosťou LITA sa počas podujatia uskutoční aj diskusia o autorskom zákone.

 

Spoločenským vrcholom prehliadky bude slávnostné odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti v sobotu 16. apríla. Pôjde o 6. ročník podujatia, ktoré predstavuje slovenskú obdobu národných filmových cien, akými sú Cézar vo Francúzsku, David v Taliansku, Český lev v ČR či Oscar v USA. Ocenenia sa budú udeľovať najkvalitnejším filmom a tvorivým výkonom z rokov 2014 a 2015.

 

Na cenu Slnko v sieti sa prihlásilo 13 dlhometrážnych, 19 dlhometrážnych dokumentárnych a 10 animovaných filmov, ktoré spĺňajú kritériá jej udeľovania, nominácie akademikov budú známe v polovici marca. Počas večera v SND budú dvom tvorcom odovzdané aj ceny Slnko v sieti 2016 za výnimočný prínos slovenskej kinematografii, o ich držiteľoch rozhodne prezídium SFTA. Po skončení Týždňa slovenského filmu sa jeho "ozveny" presunú do vybraných miest v regiónoch. Viac informácii nájdu záujemcovia na www.tyzdenfilmu.sk.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies