Týždeň dovolenky na Slovensku vlani stál 300 eur na osobu

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 12:49 • 2 min
Týždeň dovolenky na Slovensku vlani stál 300 eur na osobu

BRATISLAVA - Na dovolenku sa tento rok chystá 70 % Slovákov, štvrtina z tohto počtu pritom neplánuje vycestovať za hranice. Podľa analýzy Poštovej banky, vychádzajúcej z údajov Štatistického úradu SR, dlhodobá dovolenka strávená na Slovensku trvá sedem až osem nocí a vlani jednu osobu vyšla na 300 eur.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovala analytička Poštovej banky Eva Sadovská, obľúbenou formou dovolenky sú pre Slovákov aj kratšie pobyty, tzv. víkendovky. Za takýto pobyt v roku 2012 zaplatili v priemere 130 eur. "Dovolenka doma na Slovensku nás vyjde lacnejšie, nakoľko z ceny zahraničnej dovolenky tvorí zhruba 40 % až 50 %," uviedla Sadovská. 

Najfrekventovanejšími destináciami na Slovensku sú podľa analýzy okresy Poprad a Liptovský Mikuláš, do ktorých zasahujú či už Vysoké alebo Nízke Tatry. Za oddychom sa Slováci najčastejšie vyberú autom, pričom vlani takto uskutočnili až dve tretiny ciest. Zvyšné dve šestiny zvolili ako dopravný prostriedok autobusy a vlaky. 

Slovenskí turisti si vlani mohli vybrať z ponuky vyše 3,6 tis. ubytovacích zariadení, ktoré dohromady ponúkali takmer 64 tis. izieb a necelých 164 tis. lôžok. "Vlani sa mohli turisti na Slovensku ubytovať na jednu noc v rozpätí od 6 eur v kempoch do 81 eur v tzv. boutique hoteloch," uviedla Sadovská. Priemerná cena za ubytovanie na jednu noc predstavovala 25 eur. 

Iná štatistika, ktorú vypracovala agentúra NMS Market v spolupráci s portálom Heureka.sk, hovorí, že do konca leta si viac ako jednu dovolenku dopraje až 27 % Čechov a 17 % Slovákov. "Vyššie percento Čechov plánujúcich dve a viac dovoleniek môže súvisieť aj s rozdielnou výškou priemerných miezd," uvádza projektový manažér Heureka.sk Kamil Demuth. Kým Slováci vlani v priemere zarobili 805 eur, Česi v prepočte až 924 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona