Týždeň bezpečnosti na cestách sa začína v pondelok, venovaný je deťom

NETKY.SK • 3 Máj 2015, 13:46 • 2 min
Týždeň bezpečnosti na cestách sa začína v pondelok, venovaný je deťom

BRATISLAVA - Minulý rok zomrelo pri dopravných nehodách na slovenských cestách sedem detí do 15 rokov, 72 utrpelo ťažké a 507 ľahké zranenie. Vyplýva to zo štatistiky, ktorú poskytla Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V roku 2013 zomrelo v dôsledku dopravných nehôd na Slovensku päť detí, 74 utrpelo ťažké a 580 ľahké zranenie.

"Deti v cestnej premávke treba chrániť všetkými možnými prostriedkami. Prilba, autosedačka či reflexné prvky by mali byť pre rodičov samozrejmosť. Zároveň však z detí chceme vychovať zodpovedných vodičov, cyklistov a tiež chodcov. A na tom treba pracovať od skorého veku," uviedol Milan Troška z oddelenia bezpečnosti cestnej premávky ministerstva dopravy, ktoré sa intenzívne venuje edukácii mladých ľudí.

 

V pondelok 4. mája sa začína Týždeň bezpečnosti na cestách, ktorý vyhlásila OSN v rámci Dekády OSN na zvýšenie bezpečnosti na cestách a venovala ho deťom. V tejto súvislosti Kancelária Svetovej zdravotníckej organizácie na Slovensku odporúča nenechávať deti v blízkosti ciest bez dozoru, používať prilbu na bicykel či v aute využívať autosedačky. "V porovnaní s bezpečnostnými pásmi znižujú riziko vážneho zranenia o vyše polovicu," konštatuje sa v odporúčaní. Samozrejmosťou by malo byť taktiež zabezpečenie maximálnej viditeľnosti dieťaťa na ceste a pre prípad nešťastia aj zvládnutie prvej pomoci.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies