Týranie a zneužívanie detí je na Slovensku v tieni iných problémov

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 17:39 • 2 min
Týranie a zneužívanie detí je na Slovensku v tieni iných problémov

BRATISLAVA - Týranie, zneužívanie a zanedbávanie detí na Slovensku dlhé roky ostáva v tieni iných vážnych spoločenských tém, tvrdí Ivan Leitman, výkonný riaditeľ mimovládnej organizácie (MVO) Náruč – Pomoc deťom v kríze.

slovakia

left justify in out

Tejto situácii podľa neho prispieva aj rozšírená predstava, že problém násilia na deťoch sa u nás v podstate nevyskytuje. „V praxi sa stretávame s opačnými skúsenosťami. Početné prípady detí, ktoré sú zbytočne dlho a neraz bez akejkoľvek pomoci vystavené násiliu v rodinách, nás utvrdzujú v presvedčení, že treba hlasnejšie volať po zmenách v systéme a po zavedení takých postupov, ktoré poskytnú deťom účinnú ochranu a odborníkom pracujúcim v oblasti širšie možnosti pomoci," uviedol riaditeľ.

Náruč pomáha deťom ohrozeným násilím 15 rokov. Od februára sa vďaka pomoci Nadácie VÚB v rámci projektu Intervencia a advokácia ako nástroj pomoci týraným deťom a ich rodinám venuje obhajobe záujmov týraných, zneužívaných a zanedbávaných detí intenzívnejšie. „V poslednom období sme si čoraz naliehavejšie začali uvedomovať, že čiastkové riešenia sú nedostatočné, ak sa neopierajú o fungujúci systém ochrany detí. To odštartovalo naše úsilie o prenesenie skúseností z terénnej práce do rozhodovacích procesov," dodáva s tým že je to náročná činnosť.

Leitman tvrdí, že od februára sa priestor pre advokačné aktivity rozšíril. "Môžeme vo väčšej miere oslovovať zodpovedných činiteľov, pripomienkovať strategické dokumenty, pracovať na podnetoch k dôležitým usmerneniam pre prácu s ohrozenými deťmi," podčiarkol. Záujmy detí sa organizácia snaží presadzovať na pôde Výboru pre deti a mládež, Koalície pre deti, verejnej ochrankyne práv a ďalších inštitúcií a aktívne prispievať k tvorbe Národnej stratégie na ochranu detí pred násilím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies