Poznajte typický veľkonočný zvyk iných národov, je o mnoho mierumilovnejší

NETKY.SK • 17 Apríl 2017, 16:30 • 2 min
Poznajte typický veľkonočný zvyk iných národov, je o mnoho mierumilovnejší

BRATISLAVA - Typickým švédskym veľkonočným zvykom je schovávanie papierových vajíčok plnených sladkosťami.

slovakia

left justify in out

"V sobotu ráno schovám deťom papierové vajíčka naplnené sladkosťami, ktoré musia hľadať po byte," pre TASR to uviedla tridsaťročná Slovenska Eliška žijúca vo Švédsku.Veľkonočný pondelok väčšinou trávia na rodinnom výlete. "Vždy vo Veľkonočný pondelok niekam chodíme, oblievanie u nás našťastie nefunguje," vyhlásila.

 

Dvadsaťdvaročná Ninon z francúzskeho Bordeaux trávi veľkonočné sviatky v rodinnom kruhu s množstvom jedla. "Keď som bola malá, mama zvykla kúpiť vajcia a poschovávala ich po záhrade na vtipných miestach. Pri ich hľadaní sme museli skákať a loziť, aby sme ich našli. Vždy sme na nejaké zabudli a našli ich neskôr náhodou," spomína si mladá Francúzska. Dnes už sviatky trávi väčšinou na dovolenke.

 

V Spojených štátoch je výzdoba podobná ako na Slovensku. "Asi najtypickejším pre Ameriku je hľadanie vajíčok (Easter egg hunt). V záhrade, v parku, v kostole, v dome, hocikde sa poschovávajú plastové vajíčka, ktoré majú vo vnútri nejakú sladkosť. Potom sa deti odštartujú a začína sa hľadanie. Vajíčka väčšinou schoval veľkonočný zajac," uviedla pre TASR dvadsaťdvaročná Silvia, ktorá v súčasnosti žije v USA. Nedeľa je už väčšinou rodinného charakteru, blízki sa stretávajú pri obede.

 

V Spojenom kráľovstve Veľkej Británie a Severného Írska sú veľkonočné sviatky najmä o rodine a priateľoch, podobne ako na Slovensku. "V piatok aj v pondelok je voľno, ľudia chodia do kostola. Typické pre Veľkú Britániu je, že sa dávajú čokoládové vajíčka deťom na Veľkonočnú nedeľu a niekde je zvyk, že sa schovávajú v záhrade a deti ich potom hľadajú," uviedla štyridsaťdeväťročná Jana z Londýna, pričom dodala, že mnohí, keď je pekné počasie využijú voľno na výlety do prírody.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona