Typická dovolenka na Slovensku? Týždeň v hoteli či penzióne na rekreáciu a šport

NETKY.SK • 6 Júl 2014, 13:04 • 2 min
Typická dovolenka na Slovensku? Týždeň v hoteli či penzióne na rekreáciu a šport

BRATISLAVA - Slováci vyrazili v priebehu minulého roka na 3,8 milióna dovolenkových ciest po domovine. Čiže na rôzne dovolenky, rekreácie alebo návštevy príbuzných či pobyty na chatách.

slovakia

left justify in out

Typická dovolenka na Slovensku je pritom v priemere jeden týždeň strávený v hoteli alebo v penzióne, venovaný rekreácii a športu. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktoré spracovala analytička Poštovej banky Jana Glasová.
      

"Našinci pritom obľubujú nielen dlhodobé dovolenky, čiže minimálne štyri noci, ale radi vycestujú za oddychom aj na takzvaný predĺžený víkend," doplnila Glasová. Dlhodobá dovolenka na Slovensku trvala podľa jej slov vlani v priemere sedem až osem nocí, teda jeden týždeň. V prípade krátkodobej dovolenky strávili Slováci mimo svojho bydliska v priemere dve noci.
      

Najčastejším motívom dovolenky strávenej na Slovensku je rekreácia a šport. "Vlani Slováci za týmto účelom uskutočnili až viac než tri štvrtiny dovoleniek," vyčíslila Glasová. Na popularite ale získavajú aj wellness pobyty a tiež agroturistika. Naopak, poznávacie pobyty Slovákom príliš nevoňajú.
     

Ubytovanie si domáci turisti najčastejšie prenajímajú, najväčší záujem je o hotely a penzióny. Nepohrdnú však ani takzvaným ubytovaním v súkromí. Na druhej strane, kempovanie Slovákov príliš neoslovilo. Najobľúbenejšou domácou destináciou je mesto Poprad, ktoré bolo cieľovou stanicou až pre takmer pätinu dovolenkových ciest. Medzi dopravnými prostriedkami majú Slováci najradšej auto.
      

Zároveň si ale dovolenku vlani nedoprialo 44 % Slovákov. Najčastejším dôvodom bol nedostatok financií, tento argument uviedli takmer dve tretiny Slovákov. Tretina respondentov zároveň uviedla, že nechodí na dovolenku mimo svojho bydliska. "Môže to znamenať, že človek si dovolenku v práci čerpal, ale trávil ju doma. Tento dôvod úzko súvisí s nedostatkom financií," zhodnotila Glasová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona