Tymošenkovú prepustili, bude kandidovať v prezidentských voľbách

NETKY.SK • 22 Február 2014, 18:08 • 2 min
Tymošenkovú prepustili, bude kandidovať v prezidentských voľbách

KYJEV - Prepustenie umožnila dohoda medzi Janukovyčom a ukrajinskou opozíciou sprostredkovaná európskymi ministrami.

slovakia

left justify in out

Bývalú ukrajinskú premiérku Juliu Tymošenkovú prepustili dnes z nemocnice v Charkove na východe krajiny, kde bola dlhodobo hospitalizovaná v rámci výkonu svojho sedemročného väzenského trestu. Oznámila to jej strana Baťkivščyna i očití svedkovia, ktorí ju videli pred nemocnicou nasadať do auta.

Podľa hovorkyne Tymošenkovej strany expremiérka smeruje do metropoly Kyjev, kde sa plánuje pripojiť k demonštrantom.

Prepustená opozičná líderka s tradičným vrkočom na hlave zakývala z auta svojim stúpencom zhromaždeným pred charkovskou nemocnicou, uviedol fotograf agentúry Reuters.

Novinárom pred odletom z Charkova do Kyjeva Tymošenková povedala, že bude kandidovať v prezidentských voľbách, ktoré sú naplánované na 25. mája. Informovala o tom agentúra ITAR-TASS.

Tymošenkovej prepustenie umožnila dohoda medzi Janukovyčom a ukrajinskou opozíciou sprostredkovaná európskymi ministrami. Ukrajinský parlament dnes okrem toho prijal rezolúciu o urýchlení procesu političkinho prepustenia bez toho, aby bol na to potrebný súhlas prezidenta.

Tymošenková (53), politická súperka proruského prezidenta Viktora Janukovyča, pôsobila vo funkcii premiérky od januára do septembra 2005 a následne v rokoch 2007-2010. Do väzby ju vzali 5. augusta 2011 na základe obvinení zo zneužitia právomocí a 11. októbra ju odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužívanie právomocí. Dôvodom bolo podpísanie nevýhodnej zmluvy s Ruskom o dodávkach ruského zemného plynu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies