Tymošenkovej odporúčajú liečbu v zahraničí alebo v domácom väzení

NETKY.SK • 8 November 2012, 12:47 • 2 min
Tymošenkovej odporúčajú liečbu v zahraničí alebo v domácom väzení

Tymošenkovej odporúčajú liečbu v zahraničí alebo v domácom väzení

slovakia

left justify in out

Nemeckí lekári konštatujú, že zdravotný stav Tymošenkovej sa síce zlepšil, ale naďalej si vyžaduje starostlivosť, akú jej nemôže poskytnúť ani charkovská nemocnica a už vôbec nie väzenské zariadenie.

 Zdravotný stav väznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej sa opäť zhoršil. Vyhlásil to dnes v Charkove jej právnik Olexandr Plachotňuk po návšteve nemocnice, kde je Tymošenková hospitalizovaná.

img
 

Podľa advokáta expremiérka nedokáže vstať z postele a ťažko sa hýbe. Plachotňuk podľa správy agentúry UKRINFORM nevedel pred novinármi vysvetliť, či zhoršenie zdravotného stavu spôsobila hladovka, ktorú Tymošenková vyhlásila, alebo či je na vine odmietanie zdravotnej starostlivosti z jej strany. 

Tymošenková vyhlásila 29. októbra hladovku na protest proti falšovaniu výsledkov parlamentných volieb, ktoré sa na Ukrajine konali 28. októbra. Keďže odmietla vyšetrenie ukrajinskými lekármi, na Ukrajinu pricestovali jej nemeckí lekári.

Tí na základe prehliadky z 30. októbra odporúčajú Tymošenkovej liečenie v zahraničí alebo aspoň presun do domáceho väzenia. Ich správu dnes zverejnili ukrajinské médiá, ako aj ruská agentúra RIA Novosti. 

Nemeckí lekári vo svojej správe konštatujú, že celkový zdravotný stav Tymošenkovej sa síce zlepšil, ale naďalej si vyžaduje sústredenú starostlivosť, akú jej nemôže poskytnúť ani charkovská nemocnica a už vôbec nie väzenské zariadenie, v ktorom si odpykáva trest. 

Právnik Plachotňuk dnes pred novinármi prečítal Tymošenkovej vyhlásenie, podľa ktorého bude držať hladovku, kým medzinárodné organizácie neuznajú, že parlamentné voľby na Ukrajine boli zmanipulované. Na otázku, či Tymošenková žiada vypísanie nových volieb, ak tie z konca októbra budú uznané za zmanipulované, Plachotňuk uviedol: "Podľa Julie Tymošenkovej bude stačiť prepočítanie hlasov v sporných volebných obvodoch".

Veľké rozdiely pri porovnaní výsledkov oficiálneho a paralelného sčítania hlasov zástupcami opozície vyvolali na Ukrajine napätie a protestné akcie pred sídlom Ústrednej volebnej komisie v Kyjeve. Najvypuklejšie sa to prejavilo v 94. volebnom obvode v regióne Kyjeva, v ktorom boli hlasy v niekoľkých volebných miestnostiach vyhlásené za neplatné a víťazom sa tak stala kandidátka vládnucej Strany regiónov. V dôsledku toho opozícia žiada opätovné prepočítanie hlasov a zvažuje aj súdne konanie. 

Opozícia pohrozila, že ak jej požiadavky zostanú nevypočuté, bude bojkotovať nový parlament dovtedy, kým sa tak nestane. V spoločnom vyhlásení opozičných strán, prijatom v nedeľu, sa okrem toho uvádza, že opozícia je pripravená považovať budúci parlament za nelegitímny a bude žiadať vypísanie predčasných parlamentných i prezidentských volieb.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies