Tymošenková žiada preskúmať vzťahy Porošenka ku Gazpromu

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 13:26 • 2 min
Tymošenková žiada preskúmať vzťahy Porošenka ku Gazpromu

KYJEV - Šéfka poslaneckého klubu ukrajinskej strany Vlasť Julija Tymošenková žiada vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá by prešetrila prípadný vzťah prezidenta Petra Porošenka k offshorovým spoločnostiam spolupracujúcim s ruským plynárenským gigantom Gazprom.

slovakia

left justify in out

Tymošenková podľa agentúry RIA Novosti spresnila, že v pondelok vyšlo najavo, že "offshorové spoločnosti blízke ukrajinskému prezidentovi, jeho obchodným partnerom, už v čase vojny (na Ukrajine) spolupracovali so spoločnosťou Gazprom". Na dnešnom brífingu v Kyjeve vyhlásila, že na pôde parlamentu by mala vzniknúť vyšetrovacia komisia, ktorá by preskúmala vzťah prezidenta a jeho okolia k offshorovým spoločnostiam spolupracujúcim s Gazpromom.


Medzinárodné konzorcium pre investigatívnu žurnalistiku (ICIJ) zverejnilo databázu obsahujúcu 200.000 subjektov, ktoré využívajú daňové raje.


Databáza, ktorú ICIJ zverejnilo v piatok o 19.00 h SELČ na stránke icij.org, obsahuje základné obchodné údaje o 200.000 spoločnostiach, trustoch a nadáciách založených v 21 jurisdikciách vrátane Hongkongu či amerického štátu Nevada.


V niektorých prípadoch sú v databáze uvedené aj mená skutočných majiteľov offshorových spoločností. Informácie obsahujúce čísla bankových účtov, telefónne čísla či e-mailové adresy týchto osôb však boli zo zverejnenej databázy odstránené.

 

Údaje unikli z panamskej právnickej kancelárie Mossack Fonseca, ktorá tvrdí, že išlo o útok hackerov.


Kauza Panama Papers (Panamské dokumenty) je považovaná za doteraz najväčší únik tajných informácií. Objemom dát - 11,5 miliónov dokumentov a 2,6 terabytov dát z internej databázy panamskej spoločnosti Mossack Fonseca - predbehol aj aféru WikiLeaks či kauzu Edwarda Snowdena.


Uniknuté dokumenty sa na verejnosť dostali začiatkom apríla prostredníctvom nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung a Medzinárodného konzorcia pre investigatívnu žurnalistiku.


Podľa zverejnených informácií Porošenko v roku 2014 údajne inicioval vznik offshornej spoločnosti so sídlom na Panenských ostrovoch, ktorá mu mala poslúžiť na prevod jeho firmy na splnomocnený subjekt.


Agentúra Interfax dnes informovala, že v databáze zverejnenej konzorciom ICIJ sú mená 643 ukrajinských občanov, na ktorých bolo evidovaných 469 offshorových spoločností. Podľa Interfaxu je v databáze aj 2229 ruských občanov a vyše 7000 offshorových spoločností súvisiacich s Ruskom.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona