Tymošenková vyzýva Ukrajincov, aby vyšli do ulíc a protestovali proti vláde

NETKY.SK • 22 November 2013, 14:06 • 2 min
Tymošenková vyzýva Ukrajincov, aby vyšli do ulíc a protestovali proti vláde

KYJEV - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková vyzvala občanov svojej krajiny na protesty proti pozastaveniu príprav na podpísanie asociačnej dohody s EÚ. Informoval o tom dnes jej právny zástupca.

slovakia

left justify in out

Právnik Serhij Vlasenko dnes v Charkove prečítal list 52-ročnej političky, v ktorom občanov vyzýva, aby vyšli do ulíc a reagovali tak na "štátny prevrat". Tymošenkovú, ktorá sa lieči v nemocnici v Charkove, dnes navštívili aj členovia monitorovacej misie Európskeho parlamentu Pat Cox a Alexander Kwašniewski, informovala agentúra UKRinform. Podrobnosti o ich návšteve nie sú známe.        

Riešenie kauzy Tymošenková bolo hlavnou podmienkou pre uzavretie zmlúv o pridružení a voľnom obchode, ktoré mala delegácia z Kyjeva podpísať koncom novembra na summite Východného partnerstva vo Vilniuse. Ukrajinská vláda však vo štvrtok rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie dokumentov. Predchádzalo tomu neschválenie šestice zákonov parlamentom, ktoré by umožňovali prepustenie Tymošenkovej a jej odchod na liečenie do Nemecka, prípadne aj udelenie milosti. Prijatím týchto zákonov pritom EÚ podmieňovala podpis asociačnej dohody.

Po oznámení rozhodnutia vlády vyšli do ulíc viacerých ukrajinských miest nespokojní občania, ktorí so zastavením eurointegrácie svojej krajiny nesúhlasia. Demonštrácie sú naplánované aj na dnes. Aktivisti, ktorí sa zišli na kyjevskom Námestí nezávislosti, dnes deklarovali, že odtiaľ neodídu do zmeny vládneho rozhodnutia v otázke eurointegrácie Ukrajiny. "Musíme dosiahnuť zmeny rozhodnutia vlády. Dovtedy odtiaľto určite neodídeme," uviedol pre agentúru UKRinform jeden z účastníkov protestu.

Na námestí je už k dispozícii miesto, kde sa účastníci protestnej akcie môžu zohriať, vypiť si kávu či čaj. V uliciach Kyjeva sa už začali zbierky peňazí, ktoré budú využité na nákup potravín pre demonštrantov.   

Ukrajinská opozícia začala v parlamente zbierať podpisy pod výzvu na odvolanie vlády premiéra Mykolu Azarova, ktorý dnes vyhlásil, že rozhodnutie kabinetu ministrov nepodpísať asociačnú zmluvu s EÚ je motivované výlučne ekonomickými dôvodmi a je súčasťou taktiky. Dodal, že štvrtkový krok vlády súvisí so snahami o obnovenie aktívneho dialógu s Ruskom a nemení celkovú stratégiu rozvoja Ukrajiny. 

Ukrajinský premiér súčasne informoval, že ešte do summitu Východného partnerstva vo Vilniuse, kde mala byť spomínaná zmluva podpísaná, sa uskutoční trojstranná schôdzka Ruska, Ukrajiny a EÚ venovaná obchodno-ekomickej spolupráci.

Azarov pred poslancami priznal, že prijať rozhodnutie o pozastavení prípravných prác na asociačnej dohode bolo ťažké, ale "jediné možné v súčasnej situácii". Dodal, že ide o súčasť taktiky.

Opozičné frakcie v parlamente oznámili, že majú v úmysle začať proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi procedúru impeachmentu. Ten dnes v telefonickom rozhovore s litovskou prezidentkou Daliou Grybauskaite, ktorej krajina tento polrok predsedá EÚ, priznal, že rozhodnutie vlády súvisí s ekonomickým tlakom na Ukrajiny zo strany Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies