Tymošenková ukončila 12-dňovú hladovku na podporu demonštrantov

NETKY.SK • 6 December 2013, 17:47 • 2 min
Tymošenková ukončila 12-dňovú hladovku na podporu demonštrantov

KYJEV - Väznená ukrajinská expremiérka Julia Tymošenková ukončila 12-dňovú protestnú hladovku na podporu opozičných protestov proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. Oznámila to dnes Tymošenkovej dcéra Jevhenija, ktorú citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa nej jej matka ukončila hladovku na žiadosť proeurópskych demonštrantov z protestného tábora na kyjevskom Námestí nezávislosti. Stovky z nich sa podpísali pod petíciu, ktorá apelovala na Tymošenkovú, aby neohrozovala svoj život a zdravie a začala opäť prijímať potravu. Jevhenija to uviedla po stretnutí s matkou s nemocnici vo východoukrajinskom Charkove, kde je 53-ročná opozičná líderka dlhodobo hospitalizovaná. "Zdravotný stav matky je - dá sa povedať - kritický, je veľmi slabá, väčšinou leží, čo pripisujeme tomu, že v priebehu krátkeho času držala už tretiu hladovku ... ako rodina si o ňu robíme veľké starosti," povedala Jevhenija Tymošenková.

Julia Tymošenková vyhlásila časovo neobmedzenú protestnú hladovku 25. novembra. Týmto spôsobom chcela zvýšiť tlak na prezidenta Janukovyča, aby podpísal asociačnú dohodu s Európskou úniou. Tymošenkovú v októbri 2011 odsúdili na sedem rokov väzenia za zneužitie právomocí a dodatočné tresty jej hrozia aj v ďalších kauzách. Prepustením Tymošenkovej na slobodu a povolením jej liečby v zahraničí EÚ podmienila podpísanie asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode. Príslušný návrh zákona však ukrajinský parlament neschválil. Vláda následne 21. novembra rozhodla o pozastavení príprav na podpísanie asociačnej dohody s EÚ. V dôsledku toho na Ukrajine už tretí týždeň pokračujú masové protesty prívržencov opozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies