Tymošenková: Putin rozumie iba jazyku sily, nesmieme mu prenechať ani meter zeme

NETKY.SK • 4 Marec 2014, 18:32 • 2 min
Tymošenková: Putin rozumie iba jazyku sily, nesmieme mu prenechať ani meter zeme

HAMBURG/VIEDEŇ - Za vojenskú podporu Západu sa v novom vydaní nemeckého týždenníka Stern vyslovila bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

S predstihom o tom dnes informuje tlačová agentúra APA.
      

Podľa Tymošenkovej názoru sa Rusko automaticky stiahne, keď spojenci vojensky podporia Ukrajinu. Putin rozumie "iba jazyku sily", vyhlásila expremiérka.
      

"Ak Rusku dovolíme, aby obsadil Krym, potom je ohrozená nielen Ukrajina, je to útok na celý demokratický svet," cituje APA Tymošenkovú. 
      

Politička avizovala, že v prípade otvoreného ruského útoku sa Kyjev mieni obrátiť na Západ s odvolaním sa na Budapeštianske memorandum z roku 1994. V ňom sa popri Ruskej federácii aj USA a Británia zaviazali garantovať nezávislosť, územnú celistvosť a bezpečnosť Ukrajiny.
      

Tymošenková obvinila Moskvu, že chce získať späť Ukrajinu násilím. Putin podľa jej slov potrebuje Ukrajinu, aby vybudoval svoje nové impérium a chcel by, aby sa celá krajina ocitla pod ruským vplyvom. O to sa bude pokúšať dovtedy, kým to svet dopustí; preto mu nesmieme prenechať ani meter ukrajinskej zeme, dodala Tymošenková.
      

Donedávna väznená politička vyzvala v rozhovore pre Stern na rýchle prijatie jej krajiny do európskeho spoločenstva. Požaduje pritom čo najrýchlejšie uzavretie asociačnej dohody s EÚ, ešte počas trvania súčasnej krízy. Navyše sa vyslovuje i za vstup Ukrajiny do Severoatlantickej aliancie (NATO). 
      

"Rusko by si netrúflo postupovať proti Ukrajine tak agresívne, ak by naša krajina bola silnejšie začlenená do západných zväzkov, napríklad do NATO. V minulosti bola väčšina Ukrajincov proti, to sa však medzičasom zmenilo," cituje Tymošenkovú rakúska agentúra.
      

Aj ona hovorí o procese so zosadeným prezidentom Viktorom Janukovyčom. "Vôbec si nechcem predstaviť, čo sa stane, ak sa ktosi, kto má na rukách toľko krvi, vráti na Ukrajinu." Preto by ho nemal súdiť ukrajinský súd, ale Medzinárodný súdny dvor v Haagu, poznamenala expremiérka Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies