Týchto sedem krajín je najbližšie k bankrotu: Najhoršie sú na tom Ukrajina a Grécko

NETKY.SK • 17 August 2015, 13:05 • 2 min
Týchto sedem krajín je najbližšie k bankrotu: Najhoršie sú na tom Ukrajina a Grécko

NEW YORK - Americký denník Wall Street Journal vychádzajúci z úverovej dôveryhodnosti, ktorú udáva pre krajiny ratingová agentúra Moody's Investors Service, uverejnil svoju analýzu siedmich krajín pred bankrotom. Všetky majú stupeň úverovej dôveryhodnosti Caa1 a horší. Hodnotenie amerického denníka prevzal portál msn.

slovakia

left justify in out

Najďalej od bankrotu je zo sedmičky Bielorusko. Moody's ho oceňuje na stupeň Caa1 a výhľad označila za negatívny, pritom štátny dlh dosahuje 39,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na obyvateľa pripadá ročný produkt v hodnote 17,838 USD (15.968,13 eura).

 

Bielorusko sa pokladá za poslednú diktatúru v Európe. Alexander Lukašenko v ňom vládne od roku 1994. Lukašenko odmietol privatizáciu štátnych podnikov, v dôsledku čoho sa Minsku obrátili chrbtom zahraniční investori.

 

Podobne ako v prípade ďalších členov Spoločenstva nezávislých štátov aj bieloruská ekonomika - a rating štátu - veľmi závisí od ruského hospodárstva. Sankcie Spojených štátov a Európskej únie proti Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze, plus prepad ceny ropy patria medzi hlavné faktory, prečo došlo k oslabeniu dôvery voči bieloruskej ekonomike.

 

Hodnota bieloruského rubľa sa odvodzuje od menového koša, v ktorom sú ruský rubeľ (40 %) americký dolár (30 %) a euro (30 %).

 

Agentúra Moody's znížila rating Bieloruska zo stupňa B3 na Caa1. Rating na úrovni C a horší signalizuje investorom, že ide o vysokú mieru neistoty, že sa im z poskytnutých prostriedkov a z nich očakávaných úrokov vráti len 90 až 95 %.

 

Argentína má tiež úverovú dôveryhodnosť Caa1. Výhľad krajiny zostáva negatívny. Štátny dlh dosahuje 49,5 % HDP. Dôchodok na obyvateľa sa tento rok odhaduje na 22.459 USD.

 

Argentína sa teraz nachádza vo fiškálnych problémoch a môže sa vrátiť hlboko do minulosti, na koniec 80. rokov minulého storočia. Denník New York Times informoval, že ročná miera inflácie vtedy dosahovala 12.000 %. Vláda naviazala peso na americký dolár a efekt sa dostavil. Do krajiny začal prúdiť zahraničný kapitál. Avšak jej export sa stal drahý. Vláda znížila mzdy, ale vzrástla nezamestnanosť a znížil sa výber daní. Argentína vyhlásila v roku 2001 štátny bankrot pri dlhu okolo 100 miliárd USD.

 

Situácia je teraz podobná tej z prelomu storočí. V krajine budú v októbri prezidentské voľby. Mnohí uchádzači o prezidentský úrad prichádzajú s plánmi ako oživiť ekonomiku. Chcú sprísniť peňažnú a fiškálnu politiku a za pomoci medzinárodného spoločenstva očakávajú možnosť refinancovania dlhu krajiny.

 

Jamajka má úverovú dôveryhodnosť Caa2. Hodnota jej verejného dlhu je 132,8 % HDP. Dôchodok na obyvateľa dosahuje 8732 USD. Hoci bonita Jamajky je taká nízka, dostala sa v máji zo stupňa Caa3. Agentúra Moody's zmenila jej výhľad na pozitívny.

 

Vláda zjednodušila daňový systém, reformovala podnikateľské stimuly, čím sa zlepšilo podnikateľské prostredie, podporuje súkromné investície a zlepšuje sa dôvera v hospodárstvo.

 

Krajina mala výšku štátneho dlhu voči HDP nad 140 % v rokoch 2009 až 2014. Tento rok sa očakáva jeho pokles.

 

Belize je malou krajinou s úverovou dôveryhodnosťou na úrovni Caa2. Štátny dlh dosahuje 75,7 % HDP a dôchodok na obyvateľa pripadá 8321 USD. V stredoamerickej krajine žije len 360.000 ľudí, ale jej HDP dosahuje 1,8 miliardy USD. Úvery sa brali najmä na infraštruktúrne programy. V auguste 2012 centrálna banka oznámila, že nedokáže splatiť veriteľom štátne dlhopisy za 23 miliónov USD. Veritelia museli súhlasiť s reštrukturalizáciou verejného dlhu. Belize má stabilný úverový rating Caa2 od apríla 2013.

 

Venezuela žije s úverovým kreditom Caa3. Jej výhľad je stabilný. Štátny dlh dosahuje 39,6 % HDP a na obyvateľa sa tento rok očakáva príjem 16.346 USD.

 

Medzi septembrom 2013 a januárom 2014 znížili rating Venezuely všetky tri hlavné svetové ratingové agentúry. Moody's označila za hlavný dôvod svojho rozhodnutia prepad ceny ropy, ktorej je krajina veľkým exportérom. Cena barelu (159 litrov) venezuelskej ropy klesla z priemernej hodnoty vlani v januári až novembri 88,42 USD na 54,03 USD v decembri. Guvernér venezuelskej centrálnej banky Nelson Merentés zostáva optimistom a napriek prognózam, že ekonomika krajine klesne tento rok o 2 %, tvrdí, že vzrastie o 2 %.

 

Moody's oceňuje grécku dôveryhodnosťou stupňom Caa3. Grécky verejný dlh dosiahol 172,7 % HDP. Krajina má na obyvateľa dôchodok 26.772 USD. Atény zasiahla globálna finančná kríza z roku 2008 vari najsilnejšie. Krajina dostala finančnú pomoc v celkovej hodnote 240 miliárd eur, ale jej dlh, pri ktorom dosiahla platobnú neschopnosť v roku 2012, činil 138 miliárd eur. Bola to najvyššia suma v histórii, s ktorou išla nejaká krajina do platobnej neschopnosti.

 

Reštrukturalizácia dlhu a vlaňajší návrat Atén na finančný trh so štátnymi dlhopismi boli dva nádejné signály hospodárskeho rastu. Reštrukturalizáciu dlhu však sprevádzali tvrdé úsporné opatrenia v čase, keď mnohí Gréci skĺzli do finančnej núdze. Nezamestnanosť sa od roku 2012 stále udržiava na úrovni 24 až 25 %. Je jednou z najvyšších na svete.

Situácia krajiny sa zhoršila po parlamentných voľbách v januári tohto roku, keď sa dostala k moci strana Syriza a strany, ktoré s ňou vytvorili vládnu väčšinu.

 

Ukrajina má rating Ca a výhľad negatívny. Verejný dlh dosiahol 94,1 % HDP. Dôchodok na obyvateľa sa očakáva v tomto roku 8278 USD.

 

Ukrajinský konflikt s Ruskom na východe krajiny zvyšuje problémy Kyjeva vo finančnej oblasti. Hoci Medzinárodný menový fond (MMF) ešte v marci schválil Ukrajine plán reštrukturalizácie dlhu, prišla o bonitu Caa3 a súčasný stupeň Ca je druhý najhorší, aký agentúry priznávajú. Investori môžu čakať, že z požičaných peňazí Kyjevu sa im vráti len 35 až 65 %. Pravdepodobnosť štátneho bankrotu je takmer 100-%.

 

Ukrajinská centrálna banka oznámila, že založila radu pre finančnú stabilitu. Guvernérka banky Valerija Gonatrevová o jej úlohe povedala, že rada "príjme ucelený a systémový prístup k identifikácii a zmierneniu rizík ohrozujúcich stabilitu a bankového a finančného systému krajiny".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona