Twitter sa vysporiadal s konšpirátormi, ktorí stoja za útokom na Kapitolu. Zablokoval viac ako 70 tisíc účtov, vrátane toho Trumpovho

NETKY.SK • 13 Január 2021, 07:58 • 2 min
Twitter sa vysporiadal s konšpirátormi, ktorí stoja za útokom na Kapitolu. Zablokoval viac ako 70 tisíc účtov, vrátane toho Trumpovho

WASHINGTON – Sociálna sieť Twitter zrušila viac ako 70 tisíc účtov, ktoré šírili konšpiračné teórie QAnonu, ktorým uverilo množstvo Američanov. Po násilnom vniknutí do budovy Kapitolu počas rokovania Kongresu priaznivcami dosluhujúceho amerického prezidenta Donalda Trumpa sa sociálna sieť rozhodla urobiť rázne kroky.

slovakia

left justify in out

Zablokovala vyše 70 tisíc účtov, odkiaľ sa šírili dezinformácie a hoaxy. Rovnako tak nadobro zrušila aj Trumpov účet, ktorý ľudí burcoval a nabádal k násiliu, pričom opakovane vo vyhlásení tvrdil, že „im“ ukradli americké voľby.

 

img

 

Útok na americkú demokraciu

Netrvalo dlho a masa ľudí sa od Bieleho domu vybrala pred budovu Kapitolu, do ktorej sa im počas rokovania Kongresu, ktorý mal potvrdiť víťazstvo demokrata Joea Bidena vo voľbách, vtrhnúť a narušiť stretnutie oboch komôr. Násilnosti si vyžiadali päť obetí.

 

„Vzhľadom na násilné udalosti v hlavnom meste Washington a zvýšené riziko spôsobenia ujmy sme od piatka popoludnia začali blokovať tisíce účtov, ktoré zdieľali a propagovali predovšetkým škodlivý obsah QAnonu," uviedol Twitter na blogu.

 

img

 

„Výsledkom našej snahy je zablokovanie vyše 70 000 účtov. V mnohých prípadoch sme zistili, že jeden človek riadil množstvo účtov," vysvetlil Twitter.

 

„Po dôkladnom preskúmaní nedávnych tweetov z účtu @realDonaldTrump a súvislostí okolo nich - konkrétne spôsobu, akým sú prijímané a interpretované na a mimo Twitteru - sme účet natrvalo pozastavili z dôvodu rizika ďalšieho podnecovania násilia,“ vysvetlila svoj rázny krok platforma.

Súvisiaci článok: Trumpova podpora obsadenia Kapitolu nezostane nepovšimnutá! Demokrati už vypracovali impeachment

 

Teória šíri klamstvá na sociálnych sieťach

Konšpiračná teória QAnon pritom stojí za mnohými incidentami. Ešte v roku 2016 na sociálnej sieti šírila, že v jednom podniku vo Washingtone demokrati na čele s Hillary Clintonovu riadia pedofilný obchod s deťmi.

 

Došlo to až tak ďaleko, že jeden muž s poloautomatickou zbraňou vošiel do pizzerie, kde sa následne presvedčil, že nič také sa tam nedeje a odišiel.

 

img

 

"Naše informácie neboli na sto percent overené,“ vysvetľoval chlapík pri zatýkaní. Redaktor Kevin Roose z New York Times je dokonca presvedčený o tom, že bez QAnonu a rôznych politikov, ktorí konšpiračné teórie šíria, by k útoku na budovu Kapitolu nedošlo.

 

Jej hlavným predstaviteľom bol počas násilností muž bez trička s kožušinovou čiapkou s rohami, ktorý bol odfotografovaný aj s davom nahnevaných ľudí devastujúcich interiér budovy.

 

img

 

QAnon tiež tvrdí, že Donald Trump je akýmsi bojovníkom proti celosvetovému liberálnemu kultu pedofilov uctievajúcich satana. Niektorí sa dokonca domnievajú, že za šírením poplašných správvymyslených informácií stojí samotný dosluhujúci prezident.

 

Mohlo by vás zaujímať: Zákonodarcovia chcú Trumpa zbaviť prezidentských právomocí!

 

Trump chce založiť vlastnú sociálnu sieť 

Keďže to bol samotný Trump, ktorý vyzval ľudí, aby sa vybrali pred budovu Kapitolu, jeho účet mu zablokoval aj Facebook či Instagram.

 

Existujú totiž obavy, že v čase inaugurácie, ktorá je naplánovaná na 20. januára, by sa mohli násilnosti zopakovať. Dosluhujúci prezident od novembra, kedy boli vyhlásené výsledky volieb tvrdí, že boli zmanipulovanéodmieta prijať svoju porážku. Pritom pre svoje tvrdenia nemá podložené žiadnymi dôkazmi. 

 

Na margo zablokovaných účtov na sociálnych sieťach sa Trump dokonca nechal počuť, že založí svoju vlastnú sociálnu sieť.

 

„Ako už dlhú dobu hovorím, Twitter ide ďalej a ďalej v potlačovaní slobody prejavu a dnes večer sa zamestnanci Twitteru spojili s demokratmi a radikálnou ľavicou pri odstraňovaní môjho účtu z ich platformy, aby umlčali mňa - a vás, 75 000 000 veľkých vlastencov, ktorí za mňa hlasovali,“ napísal Donald Trump na sociálnej sieti Twitter @POTUS.

 

„Rokovali sme s rôznymi ďalšími stránkami a čoskoro budeme mať veľké oznámenie,“ informoval Trump o myšlienke vytvorenia vlastnej platformy. Dodal, že Twitter podľa neho propaguje radikálne ľavicové názory, ktoré tam šíria tí „najhorší ľudia“ na svete.  

 

Prečítajte si tiež: Donaldovi Trumpovi zablokovali účty na sociálnych sieťach. Do inaugurácie nepridá už ani jeden príspevok



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies