ŠTVRTOK, F-skupina, 16.00: Postúpi obhajca alebo nováčik?

NETKY.SK • 23 Jún 2010, 16:41 • 2 min
ŠTVRTOK, F-skupina, 16.00: Postúpi obhajca alebo nováčik?

ŠTVRTOK, F-skupina, 16.00: Postúpi obhajca alebo nováčik?

slovakia

left justify in out

      Vo štvrtok sa na johannesburskom Ellis Parku v konfrontácii 3. kola základnej F-skupiny bude hrať medzi nováčikom futbalových MS zo Slovenska a talianskym obhajcom titulu duel "kto z koho". Situácia po prvých dvoch kolách sa vykryštalizovala do tej podoby, že na postup do osemfinále 19. MS v JAR potrebujú zverenci trénerov Vladimíra Weissa aj Marcella Lippiho vyhrať. Slováci navyše musia dúfať, že aktuálny líder Paraguaj v paralelne hrajúcom zápase neprehrá s Novým Zélandom v Polokwane.
      Favorit je jasný, hrá 5. tím rankingu FIFA a štvornásobný svetový šampión s 34. tímom sveta a na tomto fóre absolútnym novicom. Obaja sú však pod tlakom, lebo nepredvádzajú očakávané výkony a preto sú možnosti otvorené. "Azúroví" majú na konte dva body za dve remízy 1:1 s Paraguajom a N. Zélandom, Slováci sú poslední s bodom za remízu 1:1 s "Kiwies", resp. prehru 0:2 s Juhoameričanmi.
      V tábore Slovákov nepanuje ideálna atmosféra, hoci tréner Vladimír Weiss má k dispozícii všetkých hráčov. Pre Hamšíka a spol. môže byť tento zápas posledný na turnaji, no majú aj šancu dostať sa do elitnej spoločnosti 16 najlepších tímov planéty. Ako však ukázali dva predchádzajúce zápasy, musia najmä vylepšiť ofenzívu. "Som rád, že sme dostali ešte túto šancu pobiť sa o postup. Talianov máme zmapovaných, vieme aj o ich silných stránkach, aj o ich slabinách, ktoré nám ukázali ich nevydarené zápasy s Mexikom, Kamerunom a Švajčiarskom. Budeme sa snažiť ich využiť, ale musíme byť ďaleko, ďaleko aktívnejší, ako sme boli v zápase s Paraguajom. Všetko sa ukáže na ihrisku," povedal asistent trénera Weissa Michal Hipp, ktorý je pripravený už aj na alternatívu, že po zranení nastúpi v zostave súpera opäť kreatívny stredopoliar Andrea Pirlo. "Príchodom Pirla istotne vzrastie sila Talianska, hlavne čo sa týka organizácie ich hry v prípravnej zóne."
      Podobný názor ako Hipp prezentoval aj obranca Peter Pekarík: "Myslím, že môžeme Talianov potrápiť, kvalitu na to máme. Síce potvrdili skvelú defenzívu, ale dostali už dva góly a slabiny majú. Musíme byť viac kreatívnejší smerom dopredu. Sme odhodlaní, aj Taliani budú pod tlakom, musia vyhrať, aj im to môže trošku zväzovať nohy. My nemáme čo stratiť, len získať a úplne obrátiť situáciu v náš prospech." Zastavovať útoky súpera bude aj Pekaríkov kolega v zadnej línii Ján Ďurica, ktorý dúfa, že posledný duel v skupine on aj jeho spoluhráči konečne zvládnu k spokojnosti ich fanúšikov: "Dúfam, že zápas s Talianskom zvládneme, a že sa nám nakoniec podarí postúpiť. Treba si určite veriť, nemôžeme ísť do zápasu s tým, že prehrávame 0:1. Zápas začína od 0:0 a všetko je možné. Tento zápas chceme vyhrať," odhodlane uviedol Ďurica.
      Talianom bude chýbať zranený brankár Gianluigi Buffon, ktorého považujú za najlepšieho na svete. Do zostavy ale hlási návrat dôležitý kreatívny stredopoliar Andrea Pirlo. "Nie všetko nám v poslednom čase vychádzalo, ale nemusí sa to skončiť zle. Naše majstrovstvá sveta začínajú zápasom so Slovenskom," povedal pred súbojom Lippi, ktorý zrejme zvolí rozostavenie 4-3-3, pričom od súpera očakáva hru vabank: "Zostáva im už len jediná šanca, preto si myslím, že to nezavrú tak, ako Nový Zéland. Preto chcem skutočne poriadne zvážiť zostavu a vybrať ju starostlivo. Do úvahy budem brať kondíciu hráčov aj ich názor." Hoci Talianom robí najväčšie problémy útok, keď v ich posledných siedmich zápasoch strelili len 5 gólov, na Apeninskom polostrove veľa kritiky smeruje do zadných radov. V hlasovaní renomovaného denníka Gazzetta dello Sport takmer 70 percent respondentov odmietlo zaradiť do zostavy 36-ročného kapitána Fabia Cannavara, po ktorého chybách Azzurri inkasovali oba góly na turnaji. Taliani v prípade prehry môžu napodobniť Francúzov, ktorým sa v roku 2002 ako obhajcom nepodarilo postúpiť zo základnej skupiny. "Obavy máme. Ak nezvíťazíme, nezaslúžime si postúpiť. Sme Taliansko a mali by sme byť schopní vyhrať jeden zápas v skupine," vyjadril názor stredopoliar Daniele De Rossi.
      Remíza by Talianom stačila v prípade, že Paraguaj vyhrá nad "All Whites". Ak sa oba duely v skupine skončia rovnakou remízou, o postupujúcom medzi Talianskom a Novým Zélandom rozhodne žreb.
      Slováci sa doteraz s Talianskom stretli vo vzájomnom súboji len raz, v Catanii v roku 1998 pod trénerom Jozefom Jankechom prehrali 0:3 v priateľskom zápase. Pre Taliansko bude súboj na Ellis Parku, ktorý má výkop o 16.00 hod, jubilejným 80. na MS. FIFA zápas zverila do rúk hlavného arbitra Howarda Webba z Anglicka.

      F-skupina, 3. kolo
      SLOVENSKO - TALIANSKO, 16.00, Johannesburg, Ellis Park, hlavný rozhodca: Howard Webb (Ang.)
      predpokladané zostavy:
      SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Čech - Štrba - Weiss ml., Hamšík, Stoch - Vittek, Šesták
      Taliansko: Marchetti - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito - Montolivo, De Rossi, Pirlo - Iaquinta, Pazzini, Di Natale

      priebežná tabuľka F-skupiny:
      1. Paraguaj         2  1  1  0  3:1   4
      2. Taliansko        2  0  2  0  2:2   2
          Nový Zéland   2  0  2  0  2:2   2
      4. SLOVENSKO   2  0  1  1  1:3   1

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies