Štvrtkový summit bude najmä o hospodárskom riadení a vzťahoch so zahraničím

NETKY.SK • 16 September 2010, 07:10 • 2 min
Štvrtkový summit bude najmä o hospodárskom riadení a vzťahoch so zahraničím

Štvrtkový summit bude najmä o hospodárskom riadení a vzťahoch so zahraničím

slovakia

left justify in out

img

Lídri a ministri zahraničných vecí členských štátov Európskej únie sa vo štvrtok zídu v Bruseli na jednodňovom mimoriadnom summite, ktorý je venovaný tvoriacemu sa hospodárskemu riadeniu a vzťahom EÚ so strategickými partnermi vo svete. Slovensko bude reprezentovať premiérka Iveta Radičová, ktorá bude v novej funkcii debutovať na vrcholnom podujatí EÚ, spoločne so šéfom diplomacie Mikulášom Dzurindom.
      Hlavy štátov, predsedovia vlád i ministri európskej dvadsaťsedmičky budú chcieť pod vedením stáleho predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya presvedčiť zvyšok sveta, že to myslia s reformami hospodárskeho fungovania vážne. Van Rompuy by mal predstaviť čiastočné výsledky operačnej skupiny, ktorá má od mája na starosti vyriešenie efektívnejšieho spolupôsobenia štátov menovej únie a prijatie opatrení, ktoré by znamenali aj pre úniu ako celok ekonomickú stabilitu v budúcnosti.
      Bude to aj prvé stretnutie lídrov po letnej prestávke, ktorá podľa Van Rompuya pomohla Európe nabrať ďalší dych na to, aby sa z pretrvávajúcej krízy vymanila. "Bitku o euro sme vyhrali. Problémy však nezanikli, ale sme v oveľa lepšej forme, aby sme sa im postavili, než to bolo pred letom," odkázal Belgičan.
      Van Rompuyova operačná skupina bola zriadená na vytvorenie mechanizmu, ktorý by zabezpečil lepšiu koordináciu ekonomických politík v únii. Jeho súčasťou majú byť aj preventívne opatrenia zamedzujúce vznik vypätých situácií, akými bola napríklad grécka dlhová kríza na jar tohto roka.
      Operačná skupina má v októbri ponúknuť predloženie konečnej správy, vo štvrtok sa má diskutovať o čiastkových výsledkov jej práce. Z dielne skupiny vzišiel zatiaľ tzv. Európsky semester, počas ktorého bude únia posudzovať rozpočty členských krajín ešte pred ich schválením národnými parlamentmi. Zástupcovia krajín sa však stále dohadujú o tom, ako potrestať nedisciplinovaných, teda tie štáty, ktoré napriek výzvam a upozorneniam budú pokračovať v nezodpovednej rozpočtovej politike.
      "Názory sa ešte stále zlaďujú a je jasné, že akcenty a priority zaznievajú rôzne. Slovensko vždy bude stáť vždy na strane pravidiel a ich dodržiavania, ba aj ich vynucovania. Toto je naša línia na zasadnutí ministrov zahraničných vecí i v zahraničnopolitickej oblasti a predpokladám, že budeme aj na zasadnutí Európskej rady," povedal pred summitom Mikuláš Dzurinda.        
      Vzťahov EÚ smerom do sveta sa v najbližších mesiacoch dotkne hneď niekoľko udalostí. Do 1. decembra vysoká predstaviteľka pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová dá konečnú formu Európskej službe pre vonkajšiu činnosť, nové diplomatické zbory potom posunú do inej roviny aj kontakt EÚ so zahraničím. Na EÚ a jeho inštitucionálnych lídrov čakajú aj dôležité summity s Čínou, USA a Indiou. Analýzou smerovania v zahraničnej politike sa budú zaoberať šéfovia diplomacií a nadviažu tak na svoje neformálne stretnutie, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu rovnako v Bruseli.
      Aj keď Van Rompuy chcel pôvodne venovať summit len strategickým vzťahom, postupne sa začali vynárať ďalšie problematiky, ktoré sa s najväčšou pravdepodobnosťou dostanú na pretras vo štvrtok. Jednou z nich je forma efektívnejšej a dlhodobejšej stratégie pomoci pre záplavami zdevastovaný Pakistan.
      Druhou okrajovou témou bude "presviedčanie" talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho, ktorý spurne odmieta podpísanie dohody o voľnom obchode s Kórejskou republikou. Dôvodom je silný lobing talianskych automobiliek, ktoré sa boja ohrozenia trhových podielov následkom importovaných kórejských áut.
      Počas posledných dní sa vyostril aj konflikt medzi Francúzskom a Európskou komisiou, ktorá sa nezvyčajne striktne postavila proti vyhosteniu Rómov z Francúzska počas uplynulých mesiacov. Prestrelka, za ostatné dni namierená smerom k druhej strane len cez médiá, môže teraz, premietnutá do osobných rozhovorov, takisto zavíriť atmosférou v rokovacej miestnosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies