Tvrdý brexit môže spustiť aj presun výroby áut z Británie na východ EÚ

NETKY.SK • 18 Október 2016, 12:23 • 2 min
Tvrdý brexit môže spustiť aj presun výroby áut z Británie na východ EÚ

BERLÍN - Ak Británia stratí prístup na jednotný trh Európskej únie (EÚ), časti jej automobilového priemyslu sa môžu presunúť do juhovýchodnej Európy. Vyhlásil dnes Matthias Wissmann, prezident nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Britská premiérka Theresa Mayová už oznámila, že formálne odštartuje proces odchodu svojej krajiny z EÚ v marci 2017. Automobilky na britských ostrovoch majú obavy, že smeruje k tzv. tvrdému brexitu, čo by pre ne znamenalo zavedenie exportných ciel.

 

Wissmann vo svojom emailovom vyhlásení skonštatoval, že vzhľadom na neistotu v otázke prístupu Británie na jednotný trh, VDA odporúča investorom, aby boli opatrní a počkali s ďalšími investíciami. Podľa neho sa môže stať, že po tvrdom brexite budú pre nich atraktívnejšie nové členské štáty EÚ.

 

Wissmann už predtým v rozhovore pre Financial Times označil Slovensko a Poľsko za atraktívnu alternatívu pre umiestnenie výroby.

 

Nemecký automobilový priemysel, vrátane dodávateľov komponentov, má v Británii približne 100 výrobných závodov.

Wissmann už v júni varoval pred potenciálnym obchodným sporom medzi Európu a Britániou, čo bude mať negatívny vplyv na automobilový priemysel a výsledkom môže byť presun niektorých tovární na kontinent.

 

Nemecké automobilky vyviezli vlani do Británie 810.000 vozidiel a zároveň, tri tretiny z 1,6 milióna áut vyrobených v roku 2015 v britských závodoch, šlo na export, väčšinou do EÚ, pripomenul Wissmann.

 

Wissmann, bývalý minister dopravy a vplyvný lobista však zdôraznil, že prioritou VDA je udržať zvyšných 27 členov EÚ pohromade.

 

"Británia je dôležitým trhom pre nemecký automobilový priemysel, ale súdržnosť dvadsaťsedmičky a jej jednotný trh je pre tento priemysel ešte dôležitejšia," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies