Tvrdý brexit môže britskému finančnému sektoru spôsobiť straty za 38 mld. libier

NETKY.SK • 5 Október 2016, 13:38 • 2 min
Tvrdý brexit môže britskému finančnému sektoru spôsobiť straty za 38 mld. libier

LONDÝN - Britský finančný sektor môže utrpieť straty až vo výške 38 miliárd libier (43,41 miliardy eur), ak dôjde v prípade odchodu z Európskej únie (EÚ) k najhoršiemu scenáru a Londýn príde o prístup na jednotný trh EÚ.

slovakia

left justify in out

Zároveň by to mohlo znamenať stratu približne 75.000 pracovných miest. Uvádza sa to v správe poradenskej spoločnosti Oliver Wyman vypracovanej na žiadosť TheCityUK, organizácie zastupujúcej záujmy britského finančného sektora. Informoval o tom server BBC.

 

Finančný sektor patrí k tým, ktoré sa veľmi obávajú prípadného "tvrdého brexitu". Ten by znamenal, že v dôsledku uprednostnenia kontroly imigrácie stratí Británia prístup na jednotný trh Európskej únie. To nepriamo naznačila britská premiérka Theresa Mayová, keď v nedeľu (2.10.) vyhlásila, že Británia neodchádza z EÚ preto, aby sa opäť vzdala kontroly nad imigráciou. Jej vyhlásenie viedlo k opätovnému prepadu kurzu libry, ktorý v utorok zaznamenal pád na 31-ročné minimum.

 

Správa spoločnosti Oliver Wyman poukazuje na rôzne možné scenáre vývoja pre britský finančný sektor po tom, ako Británia Európsku úniu opustí. Jeden scenár, priaznivejší, počíta s tým, že Británia si udrží prístup na európsky trh, pričom vyrokuje podobné podmienky, aké platia teraz. To by znamenalo, že finančné inštitúcie budú môcť pokračovať v poskytovaní služieb v rámci celej Európskej únie a nebudú musieť žiadať o licenciu každú členskú krajinu zvlášť. V takom prípade by dôsledky odchodu z EÚ neboli príliš drastické.

 

Ďalší scenár ale poukazuje na možný vývoj v prípade, že Británia opustí EÚ bez vyrokovania podobných dohôd. To by mohlo spôsobiť finančnému sektoru v prvom období straty za 20 miliárd libier a stratu okolo 35.000 pracovných miest. Avšak následný dominový efekt môže spôsobiť straty za ďalších 18 miliárd libier a zrušiť ďalších 40.000 pracovných miest.

 

Ako však uviedol Hector Sants, šéf spoločnosti Oliver Wyman, o všetkom rozhodne výsledok rokovaní medzi britskou vládou a vedením Európskej únie. Zároveň dúfa, že správa povedie k dialógu medzi Londýnom a britským finančným centrom. "Sme presvedčení, že tieto čísla prispejú k diskusii," povedal Sants.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies