Tvrdenie KĽDR o novom zariadení na obohacovanie uránu je provokácia

NETKY.SK • 22 November 2010, 12:13 • 2 min
Tvrdenie KĽDR o novom zariadení na obohacovanie uránu je provokácia

Tvrdenie KĽDR o novom zariadení na obohacovanie uránu je provokácia

slovakia

left justify in out

img

Osobitný vyslanec Spojených štátov amerických pre Severnú Kóreu povedal, že tvrdenie Pchjongjangu, podľa ktorého tajne postavil nové zariadenie na obohacovanie uránu, je provokačné a je sklamaním, ale nie je to kríza ani prekvapenie.
      Bosworth sa vyjadril dnes po stretnutí s juhokórejským ministrom zahraničných vecí Kim Sung-hwanom. Jeho návšteve predchádzala víkendová správa amerického jadrového vedca Siegfrieda Heckera, že Severná Kórea prevádzkuje 2000 nedávno dokončených centrifúg a tvrdí, že produkuje nízkoobohatený urán určený pre nový reaktor.
      Severokórejské vyhlásenie je podľa amerického vyslanca "sklamaním" a "ďalším v sérii provokačných krokov", ale obaja, on aj šéf juhokórejskej diplomacie, toto odhalenie zľahčovali.
      Bosworth povedal, že Washington "sleduje a analyzuje" severokórejské "snahy produkovať obohatený urán už istý čas".
      Hecker je bývalý riaditeľ amerického jadrového laboratória v Los Alamos a má pravidelne vzácnu možnosť nahliadnuť do utajovaného severokórejského programu. Povedal, že nedávno počas návštevy jadrového komplexu v Jongbjone ho zobrali do malého priemyselného zariadenia na obohacovanie uránu, ktoré bolo vybudované tajne a mimoriadne rýchlo.
      Nie je jasné, prečo sa Severná Kórea rozhodlo odhaliť utajované zariadenie. Jednou z možností je získať ústupky v jadrových rozhovorov, inou potreba podporiť predpokladaného nástupcu vodcu krajiny Kim Čong-ila. Je však možné aj to, že komunistický štát to myslí vážne s produkciou jadrovej elektriny.
      Severokórejčania Heckerovi počas návštevy zariadenia zdôraznili, že centrifúgy sú funkčné. Hoci si to nemohol overiť, povedal, že "to nebolo v rozpore s tým, čo sme videli".

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies