Tvrdenie kandidáta na prezidenta USA o pyramídach nestojí za komentár, tvrdí Egypt

NETKY.SK • 10 November 2015, 09:44 • 2 min
Tvrdenie kandidáta na prezidenta USA o pyramídach nestojí za komentár, tvrdí Egypt

KÁHIRA - Predstavitelia egyptského ministerstva pre pamiatky sa v pondelok odmietli vážne zaoberať tvrdením uchádzača o nomináciu Republikánskej strany USA na post prezidenta Bena Carsona, podľa ktorého staroveké pyramídy v Egypte neboli vybudované ako faraónske hrobky, ale ako sýpky na uskladnenie obilia.

slovakia

left justify in out

"Zaslúži si vôbec nejakú odpoveď? Nie, nezaslúži," povedal minister pre pamiatky Mamdúh Damátí pre agentúru AP v rámci tlačovej konferencie, kde informoval o zistení anomálií vo vnútornej štruktúre pyramíd pomocou termovízie.


Carson minulý týždeň upriamil na seba pozornosť vyhlásením, že si stojí za svojím presvedčením o pôvode Veľkých pyramíd v Gíze, ktoré podľa neho postavil ako obilné sýpky biblický patriarcha Jozef. Všeobecne uznávané vedecké dôkazy však potvrdzujú, že pyramídy sú hrobkami egyptských faraónov.


Šéf príslušného odboru egyptského ministerstva pre pamiatky Mahmúd Afífí prirovnal Carsonove výroky k ostatným alternatívnym teóriám o pyramídach, ako je napríklad ich spájanie s obyvateľmi strateného mýtického kontinentu Atlantída.

 

"Mnoho ľudí sa pokúša dokázať, že pyramídy neboli postavené na pochovávanie. Možno im ide o získavanie publicity, ako v prípade tohto muža, ktorý nie je archeológom a hovorí, že sa v nich skladovalo obilie, a je neviem, z čoho vychádza," povedal Afífí.


Na videozázname spred 17 rokov, ktoré minulú stredu zverejnil internetový portál BuzzFeed, Carson svoju teóriu vysvetľuje študentom vysokej školy vedenej náboženskou organizáciou Adventisti siedmeho dňa, pričom tvrdí, že pyramídy postavil Jákobov syn Jozef na uskladnenie obilia. Odvoláva sa na príbeh zo Starého zákona, podľa ktorého Jozef predvídal hladomor a poradil faraónovi, aby prebytočné potraviny nechal uskladniť, aby sa nepokazili.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies