Tvrdenia o amerických žoldnieroch na Ukrajine označili USA za nepravdivé

NETKY.SK • 27 Január 2015, 09:33 • 2 min
Tvrdenia o amerických žoldnieroch na Ukrajine označili USA za nepravdivé

WASHINGTON - Tvrdenia o súkromnej americkej armáde alebo žoldnieroch operujúcich v rámci vládnych síl na Ukrajine nie sú pravdivé, oznámila v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

slovakia

left justify in out

"Kolujú fámy, ktoré sú podľa mojich informácií nepravdivé," reagovala Psakiová na otázku novinárov o súkromnej americkej armáde na Ukrajine v súvislosti s nedávno zverejnenými videami z ukrajinského mesta Mariupol, na ktorých sú po anglicky hovoriaci muži.

 

"Nie sú tam žiadne jednotky (USA). Taktiež padli obvinenia, že na Ukrajine je légia NATO. Existuje celý rad fám, ktoré sú nepravdivé," dodala Psakiová.

 

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok označil ukrajinskú armádu za "Severoatlantickou alianciou kontrolovanú cudzineckú légiu, ktorá neslúži na ochranu národných záujmov Ukrajiny".

 

Agentúra RIA Novosti v pondelok informovala, že ozbrojení muži v uniformách bez označenia, hovoriaci plynulou angličtinou, ktorí sa objavili na videonahrávkach po sobotňajšom útoku v ukrajinskom Mariupole, vyvolávajú otázky o možnej účasti zahraničných žoldnierov v konflikte.

 

Mariupol sa stal terčom ťažkého ostreľovania, ktoré si vyžiadalo najmenej 30 mŕtvych a približne 100 zranených. Zo zodpovednosti za masaker sa vzájomne obviňujú ukrajinskí vojaci a proruskí separatisti.

 

Prvý muž, ktorý sa objavil na videonahrávke miestnych novinárov, odmietol odpovedať na otázky a zakrývajúc si tvár rukou rýchlo odkráčal so slovami, aby nesnímali jeho tvár: "Outta my face, outta my face, please."

 

 

Ďalšie video ukazuje muža, ktorý pátra po nevybuchnutej munícii. Podľa RIA Novosti sa zdá, že angličtina je jeho materinským jazykom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies