Tvrdé vyjadrenie Grety Thunberg pre svetových politikov

NETKY.SK • 11 December 2019, 21:50 • 2 min
Tvrdé vyjadrenie Grety Thunberg pre svetových politikov

MADRID - Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v stredu na klimatickej konferencii v španielskom Madride vyhlásila, že svetoví politici a šéfovia veľkých firiem iba predstierajú, že bojujú proti klimatickým zmenám.

slovakia

left justify in out

Mladá aktivistka vyzvala politikov, aby sa prestali stále usilovať o výnimky rôzneho druhu a o hľadanie tých najrôznejších spôsobov, ako sa vyhnúť transformácii svojich ekonomík na bezuhlíkové. Na konferencii vystúpila v deň, keď ju prestížny americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2019.

 

img

 

Šestnásťročná Švédka je najmladšou osobou, akej kedy Time udelil tento titul. Vyslúžila si ho za to, že "bije na poplach pred dravým vzťahom ľudstva s jediným domovom, ktorý máme, za to, že do roztriešteného sveta priniesla hlas, ktorý presahuje pôvod a hranice, za to, že nám všetkým ukazuje, ako by to mohlo vyzerať, keď sa vedenia ujme nová generácia".

 

img


Thunberg sa na odchode z medzinárodnej klimatickej konferencie v Madride pre agentúru The Associated Press (AP) vyjadrila, že ju menovanie časopisu Time za osobnosť roka "trochu prekvapilo", a chcela by ho venovať všetkým mladým aktivistom.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Today 09:00-10:00 I will address #COP25 at the High-Level Event on Climate Emergency in Plenary Baker.

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg),

 

"Naozajstné nebezpečenstvo spočíva v tom, keď politici a šéfovia firiem predstierajú, že sa niečo (v boji proti klimatickej kríze) deje, ale pritom v skutočnosti sa nedeje takmer nič, ak nerátame vzletné reči," vyhlásila dnes Greta.

 

img

 

"Toto stretnutie by malo byť o hľadaní holistických (zahŕňajúcich všetky súčasti a problémy planéty) riešení. Ale namiesto toho to vyzerá, že sa zmenilo na akúsi príležitosť pre jednotlivé krajiny, aby si vyrokovali výnimky a aby nemuseli prijímať náročnejšie kroky," dodala švédska ekologická aktivistka.

 

img

 

Greta Thunberg odštartovala celosvetové hnutie študentských protestov za zmenu politiky vlád v boji proti klimatickým zmenám. Raz do týždňa začala namiesto navštevovania školy protestovať pred švédskym parlamentom. Jej úsilie za posledný rok pritiahlo pozornosť davov ľudí, ktorí sa po celom svete pridali k protestom, i na medzinárodných konferenciách.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona