Štvorčlenná výprava začala útok na Broad Peak, vrchol v sobotu

NETKY.SK • 15 Júl 2010, 12:12 • 2 min
Štvorčlenná výprava začala útok na Broad Peak, vrchol v sobotu

Štvorčlenná výprava začala útok na Broad Peak, vrchol v sobotu

slovakia

left justify in out

img

Štyria slovenskí horolezci Juraj Rebro, Tomáš Rigoci, Jan Doležal a Branislav Pastor vyrazili vo štvrtok skoro ráno zo základného tábora na prvý vrcholový útok, ktorého cieľom je výstup na 12. najvyššiu horu sveta Broad Peak. Priaznivá predpoveď počasia, dôsledne pripravené a zásobené výškové tábory, ako aj dostatočná aklimatizácia a dobrá fyzická kondícia im dávajú nádej, že samotný výstup na vrchol by mohli uskutočniť už v sobotu 17. júla.
      Slovenskí horolezci v rámci expedície "Marmota Broad Peak 2010" pod 8047 m vysokou horou v pakistanskom pohorí Karakoram pôsobia už viac viac ako tri týždne. Jej cieľom je výstup na Broad Peak klasickou rakúskou cestou. Doteraz na jej vrchole stáli iba dvaja Slováci, v roku 2006 Peter Hámor a o rok neskôr Pavol Lupták. Prípravy na výstup, ako aj samotná aklimatizácia prebehli presne v plánovaných časových intervaloch. Horolezci si postupne vybudovali a predzásobili tri výškové tábory.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies