Tvorcovia dokumentu o alternatívnej medicíne hľadajú podporu u divákov

NETKY.SK • 19 Január 2017, 07:58 • 2 min
Tvorcovia dokumentu o alternatívnej medicíne hľadajú podporu u divákov

BRATISLAVA - Biorezonancia, homeopatia či aura sú javy a fenomény, ktoré vyvolávajú rozporuplné reakcie. Polarizujú spoločnosť aj preto, že im chýba seriózny vedecký prístup, založený na faktoch a argumentoch.

slovakia

left justify in out

Mladý filmár Peter Pokorný sa spoločne s trojicou odborníkov na fyziku, biofyziku a religionistiku rozhodol zaostriť na tieto fenomény a ponúknuť im možnosť dokázať, či skutočne fungujú. Výsledkom by mal byť dokumentárny cyklus nazvaný Investigátori.

 

Pilotnú časť venovanú biorezonancii tvorcovia práve nakrúcajú. V blízkej budúcnosti ju chcú dokončiť a ponúknuť niektorej televízii. Projekt v tejto chvíli hľadá podporu u budúcich divákov v crowdfundingovej kampani na portáli Startovač, kde zbiera príspevky na dokončenie.

 

"Chceme urobiť vyvážený dokument, poskytnúť priestor obom stranám - tým, ktorí biorezonanciu využívajú, aj skeptikom, ktorí jej neveria. Som veľmi rád, že sa nám darí spolupracovať s oboma stranami a obe majú záujem na zodpovedaní základnej otázky - funguje to, alebo nie?," vysvetľuje režisér a scenárista filmu o alternatívnej medicíne s tým, že tvorcom sa podarilo zájsť ešte o kúsok ďalej, než pri nastavovaní rozpočtu plánovali. "Absolvovali sme niekoľko zahraničných ciest, aby sme nakrútili dôležité rozhovory a realizujeme experiment v spolupráci s odborníkmi, ktorí sa k nám pridali v priebehu nakrúcania. Tešíme sa z vývoja projektu a jedinou prekážkou pred jeho dokončením je teraz práve nedostatok financií."

 

Produkciu filmu podporil Audiovizuálny fond. Projekt má k citlivej téme pristupovať zodpovedne, štúdie renomovaných vedeckých kapacít budú Investigátori konfrontovať so skúsenosťami terapeutov a pacientov. Pripravili tiež niekoľko experimentov, na ktorých môže biorezonancia potvrdiť alebo vyvrátiť tvrdenia o svojej (ne)funkčnosti. Vzniknúť má kvalitný vedecko-populárny film, neskôr možno aj celý cyklus podobných dokumentov. Téma projektu je podľa tvorcov natoľko kontroverzná, že svojou účasťou na ňom riskujú predovšetkým účinkujúci - vedeckí pracovníci, biorezonančná terapeutka či výrobcovia prístroja. "Práve kontroverzie sú predpokladom vyvolania verejnej diskusie, ktorú považujeme za mimoriadne dôležitú a bez ktorej by existencia filmu nemala zmysel," dodal Peter Pokorný s tým, že cieľom filmárov nie je zhadzovať ani jednu stranu, ale pomôcť divákom zorientovať sa v množstve protichodných informácií.

Crowdfundingovú kampaň nájdu záujemcovia na www.startovac.cz/projekty/investigatori. TASR informoval za tvorcov filmu Peter Gašparík.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona