Tvorca ruskej vakcíny proti COVID-19 povedal, ako sa podarilo ju vytvorit za dva týždne

NETKY.SK • 23 Júl 2020, 15:14 • 2 min
Tvorca ruskej vakcíny proti COVID-19  povedal, ako sa podarilo ju vytvorit za dva týždne

Moskva - Tvorca ruskej vakcíny proti koronavírusu uviedol, že Rusko začalo s vývojom vakcíny vo februári, teda ešte predtým, ako WHO oznámila pandémiu.

slovakia

left justify in out

Vakcína proti MERS

Výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja začal pracovať na očkovacej látke proti koronavírusu COVID-19 vo februári a jej vytvorenie trvalo dva týždne, povedal pre portál Meduza zástupca vedúceho ústavu Denis Logunov.

 

Vakcínu bolo možné vyvinúť tak rýchlo vďaka vývoju podobnej vakcíny proti vírusu MERS. Ústav pracoval na jej vytvorení tri roky.

 

img

 

"Robili sme vakcínu proti MERS a skúšali sme rôzne možnosti. Bola to veľká práca, dostali sme sa do druhej fázy klinických skúšok. Preto, keď sa objavil ďalší koronavírus, najbližší brat zo skupiny beta koronavírusov, nemali sme žiadne pochybnosti o tom, čo a ako robiť. Bola to doslova metóda Copy/Paste," povedal Logunov.

 

V Rusku sa začali práce na očkovacej látke proti COVID-19 po februárovej konferencii Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), na ktorej sa ukázalo, že svet čelí veľkému problému.

 

"V januári nikto skutočne nepochopil, čomu čelíme. Vo februári som sa zúčastnil konferencie WHO - vtedy sa ukázalo, že sa zaoberáme vážnym problémom," uviedol Logunov.

 

Výroba sa začne koncom roka 2020

Denis Logunov je vedúci výskumnej skupiny, ktorá vyvíjala ruskú vakcínu proti koronavirusu. Jej klinické skúšky sa začali 17. júna na Sečenovskej univerzite a vo Vojenskej nemocnici Burdenka. Zúčastnilo sa ich 76 osôb.

 

img

 

Očakáva sa, že druhá fáza klinických skúšok vakcíny proti COVID-19 bude dokončená v blízkej budúcnosti.

 

Logunov uviedol, že vakcína môže byť v septembri registrovaná a jej sériová výroba sa začne nie skôr ako na konci roku 2020.

 

Bloomberg začiatkom tohto týždňa informoval, že desiatky členov ruskej obchodnej a politickej elity dostali včasný prístup k experimentálnej vakcíne proti COVID-19. Bola vyvinutá Výskumným ústavom epidemiológie a mikrobiológie Gamaleja.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies