Tváriť sa, že problém Sýrie sa vyrieši odchodom Asada, je krátkozraké

NETKY.SK • 19 Júl 2012, 11:03 • 2 min
Tváriť sa, že problém Sýrie sa vyrieši odchodom Asada, je krátkozraké

Tváriť sa, že problém Sýrie sa vyrieši odchodom Asada, je krátkozraké - Politika Za dôležitú otázku ohľadom situácie v Sýrii považuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nájdenie takého riešenia, ktoré bude lepšie ako súčasný stav. Tváriť sa, že pr

slovakia

left justify in out

img

Za dôležitú otázku ohľadom situácie v Sýrii považuje minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák nájdenie takého riešenia, ktoré bude lepšie ako súčasný stav. "Tváriť sa, že problém sa vyrieši odchodom prezidenta Bašára Asada, by bolo krátkozraké a nepravdivé. Máme viacero prípadov z nedávnej minulosti. Medzinárodné spoločenstvo musí vedieť, čo bude ďalej," upozornil.
      Úsilie by sa preto malo zamerať na vytvorenie dôveryhodnej a reprezentatívnej alternatívy voči Asadovmu režimu. "V tomto zmysle som apeloval na predstaviteľov sýrskych opozičných zložiek, aby sa dokázali zjednotiť, aby dokázali predložiť nejaký politický program, ktoré by potom medzinárodné spoločenstvo mohlo podporiť," uviedol pre TASR. Nepochybuje o neudržateľnosti režimu súčasného prezidenta, treba ale pozerať za horizont jeho odchodu tak, aby sa Sýria neocitla v plnohodnotnej občianskej vojne a neprišlo k masovým nepokojom.
      Pripomenul, že množstvo opozičných zložiek tak vo vnútri krajiny, ako aj v zahraničí zatiaľ nemá jednotný názor na kľúčové otázky smerovania spoločnosti.
      Podľa Lajčáka robí medzinárodné spoločenstvo všetko preto, aby neprichádzalo k ďalšiemu krviprelievaniu. Doteraz prijaté sankcie majú znemožniť súčasnému režimu a armáde ďalšie masakry civilistov. Poukázal na to, že je potrebné nájsť taký text rezolúcie Bezpečnostnej rady (BR) OSN, ktorý bude priechodný pre všetkých členov, teda aj pre Rusko a Čínu. "Aby sa rozptýlili ich obavy, že prioritným cieľom celej operácie nie je iba zmena režimu, ale zastavenie násilia," podčiarkol.
      Za podstatný tiež považuje fakt, aby sa kľúčové faktory medzinárodného spoločenstva zjednotili pri hľadaní riešenia, a nie aby strácali energiu súperením medzi niekoľkými koncepciami prístupu. "Na to by Sýria len doplatila," podotkol minister.
      Na kolektívne a účinné rozhodnutie o ukončení násilia v krajine vyzval dnes členov BR aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Bezpečnostná rada OSN má dnes hlasovať o novej rezolúcii o Sýrii. Ohľadom jej obsahu však pretrvávajú medzi západnými štátmi a Ruskom hlboké rozdiely.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona