Túto hrôzu zažili slovenskí horolezci: Talibanci ich vyťahovali zo stanov a bodali nožmi!

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 11:51 • 2 min
Túto hrôzu zažili slovenskí horolezci: Talibanci ich vyťahovali zo stanov a bodali nožmi!

PRAHA - Na základný tábor horolezcov v Pakistane zaútočili v noci na nedeľu ozbrojení islamisti a zabili desať cudzincov a miestneho sprievodcu. Medzi mŕtvymi boli aj dvaja Slováci.

slovakia

left justify in out

"Naposledy sme so základňou hovorili o deviatej večer. Všetko bolo v poriadku," popísala 31-ročná srbská horolezkyňa Kristina-Nina Adjaninová osudnú noc srbským novinám Blic. Tá sa v ten večer nachádzala len pár stoviek metrov nad základňou. Spolu so svojím tímom pripravovali výstup a boli vyslaní ako predvoj, čakalo ich totiž to najťažšie stúpanie. Ostatní ešte spali v základnom tábore.

Útok ozbrojencov na základný tábor začal asi o hodinu neskôr. Ako Adjaninová uviedla, útočníci ťahali zo stanov spiacich ľudí, zrážali ich na zem a zväzovali im ruky. Zároveň ich bodali nožmi a mlátili pažbami svojich pušiek. Jednému z pakistanských sprievodcov sa podarilo vysielačkou spojiť s druhým táborom a Srbka ihneď satelitným telefónom zavolala políciu. 

"Medzitým Taliban zničil celý tábor, útočníci vzali peniaze i elektroniku a horolezcov zastrelili ranou do hlavy," popísala udalosti Adjaninová, ktorá je teraz v Islamabade a čaká, až jej pakistanské úrady dovolia opustiť krajinu. Pakistanci, ktorí ich sprevádzali, ostali v tábore vydesení a zviazaní. Útok skončil asi hodinu po polnoci, vojaci prileteli na miesto nešťastia vrtuľníkom až v nedeľu na poludnie. "Všade boli telá mojich zabitých priateľov, rozhádzané veci, krv," dodala horolezkyňa. V pondelok ráno ich vojaci vrtuľníkom evakuovali na najbližšie letisko. 

Zaujímavé podľa Adjaninovej je, že dva či tri dni pred tragédiou základný tábor navštívili štyria miestni "učitelia islamu". Prespali u nich a zase odišli. Podľa Srbky to boli tí istí ľudia, ktorí zabili jej priateľov a do tábora prišli na obhliadku. "Teraz sme v hoteli, ale stále meníme miesto pobytu, pretože sa nám stále vyhrážajú smrťou," uviedla. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona