Tuskov dokument prezradil hlavné témy a ciele rokovania 27 lídrov v Bratislave

NETKY.SK • 12 September 2016, 14:39 • 2 min
Tuskov dokument prezradil hlavné témy a ciele rokovania 27 lídrov v Bratislave

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk má zoznam hlavných bodov, o ktorých by mali diskutovať lídri 27 členských krajín EÚ na neformálnom summite v Bratislave. Uviedol to dnes európsky týždenník Politico vo svojom internetovom vydaní. Hlavným cieľom je "opätovne získať politickú kontrolu nad našou spoločnou budúcnosťou".

slovakia

left justify in out

Politico s odkazom na stručný dokument upozornil, že únia je pod tlakom politických mantinelov daných nárastom euroskeptických a xenofóbnych nálad verejnosti, keď si mnohí ľudia myslia, že migrácia, globalizácia a terorizmus sa dostali spod kontroly, a preto predseda Európskej rady chce v Bratislave presadiť princíp, že Európska únia možno robí menej vecí, ale robí ich lepšie.


Podľa denníka najspornejším momentom diskusií lídrov bude migrácia, keď sa Európska komisia zameriava na prerozdeľovanie prisťahovalcov, ktorí už do EÚ prišli, kým národní lídri chcú sprísnenie vonkajších hraníc, aby sa migranti do únie nedostávali. Dokument požaduje dôraznú podporu pre voľný obchod a rozšírenie Junckerovho investičného plánu (350 miliárd eur); Tusk sa však chce vyhnúť debatám v podobe ôúsporné opatrenia verzus výdavky.


Tusk v načrtnutom dokumente uprednostňuje, aby národné vlády, hrali vedúci úlohu v boji proti terorizmu a pri zaisťovaní bezpečnosti, ale zároveň chce špecifickú úlohu pre EÚ, napríklad pri zavádzaní cestovného informačného a autorizačného systému, ktorý by sa týkal cudzincov vstupujúcich do schengenského priestoru a podobal by sa americkému systému ESTA.

HLAVNÉ BODY TUSKOVHO DOKUMENTU
-- diskusie lídrov o politických dôsledkoch brexitu pre EÚ-27;
-- odhodlanie zaistiť úspech v podobe 27-člennej EÚ;
-- mnoho spoločných výziev, ale prioritou tu a teraz je ukázať jednotu a vrátiť politickú kontrolu s cieľom vybudovať spoločnú budúcnosť;
-- znepokojenie ľudí s nedostatkom kontroly a obavy súvisiace s migráciou, terorizmom a globalizáciou. Prioritne riešiť tieto problémy v najbližších mesiacoch.


1. Migrácia a vonkajšie hranice
Naďalej znižovať počet nelegálnych prisťahovalcov; zabrániť chaosu z vlaňajška. Za týmto účelom treba:
a) poskytnúť záväzok členských štátov ohľadom okamžitej pomoci na posilnenie ochrany bulharských hraníc s Tureckom;
b) do konca roka sprevádzkovať fungovanie európskej pohraničnej a pobrežnej stráže;
c) uzavrieť dohody s tretími krajinami o vyššej miere návratnosti migrantov;
d) pracovať na rozširovaní konsenzu krajín EÚ pokiaľ ide o dlhodobú migračnú politiku - vrátane odporúčaní, ako v budúcnosti aplikovať princíp solidarity.


2. Vnútorná a vonkajšia bezpečnosť
Členské štáty sú na čele boja proti terorizmu, ale EÚ má dôležitú podpornú úlohu.
Tuskov dokument odporúča:
a) prijať opatrenia, aby všetky osoby vrátane štátnych príslušníkov členských štátov EÚ boli pri prekročení vonkajších hraníc únie skontrolovaní na základe príslušných databáz;
b) zriadiť Európsky cestovný informačný a autorizačný systém (ETIAS), ktorý umožní predčasnú kontrolu žiadateľov o víza a v prípade potreby zákaz vstupu osôb oslobodených od víz;
c) systematicky bojovať proti radikalizácii vrátane vyhostenia a zákazu vstupu pre podozrivé osoby.
V tejto oblasti Tusk odporúča, aby EÚ prispela svojím dielom na zaistenie vonkajšej bezpečnosti a obrany. Odporúčania sa týkajú:
aa) okamžitého vykonávania spoločného vyhlásenia s NATO;
bb) v nadväznosti na globálnu stratégiu Európska rada v decembri rozhodne o implementácii plánu v oblasti bezpečnosti a obrany.


3. Ekonomika
Tuskov predsummitový dokument požaduje zaistenie pocitu bezpečia a sľubnú ekonomickú budúcnosť pre všetkých.
Pre naplnenie tejto vízie:
a) v októbri Európska rada prijme usmernenia o robustnej obchodnej politike, ktoré čerpá výhody z prístupu na otvorené trhy pri zohľadnení obáv občanov;
b) v decembri by mali lídri EÚ prijať rozhodnutie o rozšírení Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI);
c) na jar 2017 Európska rada preskúma pokrok v oblasti digitálnej agendy;
d) v decembri lídri prijmú rozhodnutie o podpore pre členské štáty v boji proti nezamestnanosti mladých ľudí;
e) treba preskúmať nezamýšľané dôsledky voľného pohybu osôb, pri plnom zachovaní princípu voľného pohybu.


4. Ďalšie kroky
Dokument z dielne predsedu Európskej rady požaduje zavedenie mechanizmu kontroly vykonávania prijatých rozhodnutí v Bratislave v duchu "sľúbiť menej, uskutočniť viac". Dokument predvída lojálnu spoluprácu členských štátov a inštitúcií EÚ.
Podľa zverejneného dokumentu je summit v Bratislave iba začiatkom širšieho procesu a nasledovné zasadnutia Európskej rady (summity EÚ) umožnia nadviazať na témy načrtnuté v Bratislave. Dokument predpokladá ďalší neformálny summit v podobe EÚ-27 na začiatku roka 2017. Marcové oslavy 60. výročia podpísania Rímskych zmlúv združia všetkých lídrov EÚ v Ríme, čo bude vhodný moment na dotvorenie procesu, ktorý sa začal v Bratislave.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies