Tusk zvolá mimoriadny summit EÚ o migrantoch, ak sa nedohodnú ministri vnútra

NETKY.SK • 11 September 2015, 13:29 • 2 min
Tusk zvolá mimoriadny summit EÚ o migrantoch, ak sa nedohodnú ministri vnútra

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolá ešte v septembri mimoriadny summit EÚ o utečeneckej kríze, ak pondelkové rozhovory ministrov vnútra v Bruseli neprinesú konkrétne výsledky. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Ak ministri v pondelok konkrétnym spôsobom neprejavia solidaritu a jednotu, zvolám na september mimoriadne zasadnutie Európskej rady o utečeneckej kríze," napísal Tusk na svojom twitterovom konte.

 

Najnovšie kontakty s jednotlivými členskými štátmi však Tuska vedú k určitému optimizmu, že sa EÚ priblížila k dosiahnutiu riešenia, založeného na konsenze a skutočnej solidarite.

 

Ministri vnútra EÚ budú v pondelok v Bruseli rokovať o navrhovanom prerozdelení migrantov medzi jednotlivé členské štáty EÚ. Nový balík opatrení z dielne Európskej komisie rieši núdzovú relokáciu 120.000 utečencov z Grécka, Talianska a Maďarska do ostatných členských štátov. Spolu s májovým návrhom na prerozdelenie 40.000 azylantov, o ktorom ešte členské štáty EÚ stále nerozhodli, EK navrhuje premiestniť spolu 160.000 utečencov.

Nasledujúci riadny summit lídrov EÚ je naplánovaný na 15. až 16. októbra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona