Tusk vyzval europoslancov, aby súhlasili s uvoľnením víz pre Ukrajinu

NETKY.SK • 7 December 2016, 16:23 • 2 min
Tusk vyzval europoslancov, aby súhlasili s uvoľnením víz pre Ukrajinu

BRUSEL - Ak vnútorné politické spory povedú k odloženiu rozhodnutia o zjednodušení vízového režimu pre občanov Ukrajiny a Gruzínska, môže to ohroziť dôveryhodnosť Európskej únie. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk v liste predsedovi Európskeho parlamentu (EP) Martinovi Schulzovi.

slovakia

left justify in out

Tusk v utorok vyzval europoslancov, aby v rámci rokovaní s Radou (členské štáty) dosiahli potrebný kompromis na odblokovanie liberalizácie vízového režimu pre Ukrajincov a Gruzíncov. Podľa Tuska sa vlády v Kyjeve a Tbilisi opakovane sťažujú na to, že EÚ v tomto smere nedodržiava svoje sľuby.

 

"V hre sú oprávnené nádeje a ašpirácie krajín, ktoré sú našimi susedmi a aj povesť Európskej únie, ktorá sa kategoricky a opakovane angažovala v tejto veci," napísal Tusk poslancom. Európska komisia navrhla liberalizáciu vízového režimu pre Ukrajinu v apríli tohto roku. Na jej podnet Rada EÚ 17. novembra schválila začatie rokovaní o liberalizácii víz pre Ukrajincov.

 

Po odobrení uvoľnenia víz aj zo strany Európskeho parlamentu a oficiálneho schválenia Radou občania Ukrajiny získajú možnosť cestovať bez víz do krajín EÚ na dobu do 90 dní v rámci jedného pol roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies