Tusk vyšiel v ústrety Cameronovi, sociálne dávky pre pracovníkov z EÚ sa majú priškrtiť

NETKY.SK • 2 Február 2016, 14:26 • 2 min
Tusk vyšiel v ústrety Cameronovi, sociálne dávky pre pracovníkov z EÚ sa majú priškrtiť

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz dnes v rámci plenárneho zasadnutia tejto inštitúcie v Štrasburgu vyjadril nádej, že Londýn a Brusel s najväčšou pravdepodobnosťou nájdu dohodu o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ, zároveň však dodal, že táto dohoda nemusí stačiť euroskeptickým britským voličom.

slovakia

left justify in out

"Táto dohoda nemusí dostatočne presvedčiť britských voličov, aby v referende hlasovali v prospech zotrvania v únii," uviedol Schulz. Šéf europarlamentu, ktorý v piatok minulý týždeň v Bruseli rokoval s britským premiérom Davidom Cameronom, dodal, že je presvedčený o tom, že EÚ nájde potrebnú dohodu s Britmi. Zároveň však upozornil, že to nemusí stačiť na udržanie voličskej väčšiny v referende o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ.

 

Cameron musí vypísať dátum referenda o zotrvaní svojej krajiny v EÚ najneskôr do konca roku 2017. Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes predložil návrh, ktorým reaguje na reformné požiadavky britského premiéra o úprave vzťahov medzi EÚ a Britániou. Tusk do svojich návrhov zaradil aj tzv. núdzovú brzdu, ktorou reaguje na spornú oblasť vyplácania sociálnych dávok pre pracovníkov z krajín EÚ.

 

Cameron v prvej reakcii na Tuskovu odpoveď uviedol, že ide o "skutočný pokrok" v rokovaniach s Bruselom, ale ešte stále je v tomto "smere veľa práce". Pripravenosť odpovedať Cameronovi zverejnil Tusk aj na Twitteri - parafrázou z Hamleta: "Byť či nebyť spolu, to je otázka!"

 

Britský premiér koncom minulého roka predstavil sériu štyroch požiadaviek, ktoré majú zreformovať vzťahy Británie s EÚ ešte predtým, než vyhlási referendum o členstve Spojeného kráľovstva v únii. Tusk v pondelok, po niekoľkodňovom kole intenzívnych rokovaní v Londýne, vyhlásil, že sa podarilo dosiahnuť dostatočný pokrok na to, aby mohol predložiť odpoveď na Cameronove požiadavky.

 

Niektoré z Cameronových požiadaviek, ktoré sa zameriavajú na konkurencieschopnosť, zvrchovanosť, sociálne zabezpečenie a hospodárske riadenie, čelia v Bruseli kritike, pretože sa týkajú základných práv EÚ. Najkontroverznejšou bola požiadavka obmedziť sociálne dávky pre zamestnancov z iných európskych krajín počas ich prvých štyroch rokov pobytu v Británii.

 

V oblasti posilnenej zvrchovanosti Tusk s ohľadom na osobitnú situáciu Británie v rámci zmlúv o EÚ - ktorá ju nezaväzuje k ďalšej integrácii - navrhol, aby členské štáty nerokovali o návrhu legislatívneho aktu, ktorým viacero národných parlamentov môže predniesť svoje námietky voči Bruselu z dôvodu subsidiarity, ak sa Európskej komisii podarí ich námietky vyvrátiť.

 

Podľa agentúry DPA, ktorá sa odvolala na vládne zdroje v Londýne, Briti požadovali systém "červenej karty", v rámci ktorého by 55 percent z národných parlamentov 28-člennej únie mohlo vzájomnou dohodou zablokovať navrhované právne predpisy z dielne Európskej komisie.

 

Britská vláda tým chcela presadiť, že Európska komisia nebude môcť ignorovať vôľu národných parlamentov, čo členským krajinám poskytne väčšiu demokratickú kontrolu nad tým, čo pripravuje exekutíva EÚ.  V najkontroverznejšej časti, týkajúcej sa sociálnych dávok a voľného pohybu osôb, Tusk zdôraznil, že treba rešpektovať existujúce zmluvy, najmä s ohľadom na zásadu voľného pohybu a nediskriminácie.

 

"Navrhované riešenie britských problémov nadväzujú na objasnenie výkladu existujúcich pravidiel, vrátane návrhu deklarácie komisie o viacerých otázkach týkajúcich sa účinnejšieho boja proti zneužívaniu voľného pohybu," uviedol Tusk vo zverejnenom dokumente.

 

Podľa jeho slov Európska komisia musí detailnejšie prediskutovať tzv. "ochranný mechanizmus", podľa ktorého právo na obmedzenie sociálnych dávok môže byť zavedené z dôvodov zaistenia verejného poriadku, verejnej bezpečnosti alebo verejného zdravia. Nie je zatiaľ jasné, na aké dlhé obdobie by tento mechanizmus mohol byť zavedený. Británia sa týmto mechanizmom chce účinnejšie brániť pred vysokým a dlhodobým prílevom pracovníkov z iných členských krajín EÚ.

 

Tusk zároveň naznačil, že jeho odpoveď pre Camerona musí byť prerokovaná s ostatnými 27 členskými štátmi únie, ktoré doteraz neboli zapojené do diskusií o vzťahoch EÚ s Britániou. Premiéri a prezidenti krajín EÚ budú o tejto téme diskutovať na mimoriadnom summite v dňoch 18. a 19. februára.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona