Tusk: Vylúčenie Grécka zo Schengenu krízu s migrantmi nevyrieši

NETKY.SK • 16 Február 2016, 12:00 • 2 min
Tusk: Vylúčenie Grécka zo Schengenu krízu s migrantmi nevyrieši

ATÉNY - Vylúčenie Grécka zo schengenského priestoru voľného pohybu osôb a tovaru problém Európskej únie s migrantmi nevyrieši, konštatoval dnes v Aténach predseda Európskej rady Donald Tusk. Priznal však, že testovanie súdržnosti EÚ má svoje hranice, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Všetkým tým, ktorí hovoria o vylúčení Grécka zo Schengenu - mysliac si, že je to riešenie migračnej krízy -, hovorím nie, nie je."

 

"Poviem to jasne, vylúčenie Grécka zo Schengenu žiaden z našich problémov nevyrieši," povedal dnes Tusk novinárom po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom v Aténach.

 

Ministri EÚ dali Grécku tri mesiace na realizáciu 50 odporúčaní týkajúcich sa vyriešenia zistených nedostatkov - inak bude možné na základe Schengenskej zmluvy obnoviť kontroly na vnútorných hraniciach s Gréckom na šesť mesiacov. Toto opatrenie sa môže predlžovať celkovo na dva roky.

 

Grécky minister obrany Panos Kammenos dnes oznámil, že štyri z piatich centier pre registráciu migrantov, známych ako hotspoty, sú už v Grécku pripravené na prijímanie ľudí. Po otvorení prvého hotspotu na ostrove Lesbos tak môžu začať registrovať ľudí aj centrá na ostrovoch Leros, Chios a Samos. Len na ostrove Kos sa obyvatelia naďalej stavajú na odpor proti takémuto zariadeniu.

 

Okrem registračných stredísk je prevádzkyschopné aj prvé z dvoch relokačných centier na gréckej pevnine. Zariadenie pri Aténach má kapacitu na prijatie 4000 ľudí. Ďalšie centrum pri Solúne by malo byť hotové do konca mesiaca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies