Tusk varoval Macedónsko, aby neohrozilo svoje vzťahy s EÚ a NATO

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 18:32 • 2 min
Tusk varoval Macedónsko, aby neohrozilo svoje vzťahy s EÚ a NATO

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes upozornil Macedónsko, že súčasná politická kríza v krajine môže ovplyvniť jeho vzťahy s Európskou úniou a NATO.

slovakia

left justify in out

"Európa potrebuje stabilnú krajinu, založenú na princípoch právneho štátu. Euroatlantická budúcnosť krajiny je ohrozená," napísal Tusk v odkaze pre vládu v Skopje, ktorý zverejnil na svojom účte na Twitteri.


Macedónsko ohlásilo predčasné parlamentné voľby na 5. júna po tom, ako poslanci rozhodli o rozpustení doterajšieho parlamentu. Stalo sa tak na základe dohody, ktorú pomáhala sprostredkovať aj EÚ v snahe ukončiť niekoľkomesačné obdobie patovej politickej situácie v krajine.


Krízu vyvolal škandál okolo rozsiahleho nezákonného odpočúvania, ktorého obeťou sa stalo približne 20.000 ľudí vrátane policajtov, sudcov, novinárov a zahraničných diplomatov.
Macedónska opozícia už naznačila, že sa chystá predčasné voľby bojkotovať. Politickú krízu v priebehu tohto týždňa ešte prehĺbil macedónsky prezident Gjorge Ivanov, keď omilostil 56 predstaviteľov podozrivých z účasti na odpočúvacom škandále.


Macedónska vládnuca strana vyhlásila, že navrhne ďalším trom hlavným politickým subjektom, aby spolu požiadali prezidenta Ivanova o prehodnotenie sporného rozhodnutia o omilostení vinníkov.


Prezidentská amnestia vyvolala znepokojenie v EÚ aj USA. V samotnom Macedónsku prezidentovo rozhodnutie vyústilo do pouličných protestov a nepokojov v Skopje, pri ktorých bolo zranených päť policajtov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies