Tusk varoval Britániu: Najprv írske hranice, až potom obchodná dohoda

NETKY.SK • 9 Marec 2018, 07:10 • 2 min
Tusk varoval Britániu: Najprv írske hranice, až potom obchodná dohoda

LONDÝN - Predseda Európskej rady Donald Tusk varoval vo štvrtok Britániu, že v pobrexitovej obchodnej dohode sa nebude môcť napredovať, kým sa nevyrieši otázka okolo írskych hraníc.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa Tuska "si je veľmi ťažké predstaviť", že rokovania o tzv. brexite budú napredovať, ak Spojené kráľovstvo nezmení svoj postoj k režimu na írskych hraniciach. "Ak v Londýne niekto predpokladá, že rokovania sa budú zaoberať inými otázkami skôr ako írskou otázkou, moja odpoveď bude: Najprv Írsko," vyhlásil predseda Európskej rady.

 

Po tom, ako Británia v roku 2019 vystúpi z Únie, bude hranica, ktorá oddeľuje Severné Írsko a Írsku republiku, jedinou pozemnou hranicou medzi Spojeným kráľovstvom a Írskom, ktoré naďalej ostane členom EÚ. Británia a EÚ sa v decembri dohodli na zachovaní tzv. mäkkého režimu pozdĺž tejto 500-kilometrovej hranice. Nedohodli sa však, ako ho zabezpečia.

 

Británia pritom odmietla návrh Európskej komisie na faktické zotrvanie Severného Írska na únijnom jednotnom trhu a v colnej únii s EÚ, aby sa zaistilo, že jeho hranica s Írskom sa nevráti k tvrdej podobe zahŕňajúcej aj kontroly a fyzickú infraštruktúru.

 

Britská premiérka tento návrh odmietla a uviedla, že to vníma ako ohrozenie ústavnej integrity Spojeného kráľovstva.

 

Írsko privítalo návrh EK a zároveň vyjadrilo pripravenosť rokovať s Britániou aj o iných možnostiach, ktoré by zaistili zachovanie mäkkého režimu na hraniciach so Severným Írskom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies