Tusk v mene EÚ odkázal Britom: Zostaňte s nami, potrebujeme Vás

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 08:28 • 2 min
Tusk v mene EÚ odkázal Britom: Zostaňte s nami, potrebujeme Vás

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes, tri dni pred kľúčovým referendom o zotrvaní Británie v EÚ, vyzval občanov Spojeného kráľovstva, aby hlasovali za zachovanie svojho členstva v únii. V opačnom prípade by takzvaný brexit mohol ohroziť celú úniu.

slovakia

left justify in out

"Chcel by som apelovať na britských občanov v mene - a viem, že je to fakt - takmer všetkých Európanov a európskych lídrov: Zostaňte s nami, potrebujeme Vás," uviedol Tusk na spoločnej tlačovej konferencii v Lisabone s portugalským premiérom Antoniom Costom.

 

Tusk dodal, že bez Britov bude slabšia nielen Európa, ale celá západná a transatlantická komunita. Zároveň pripomenul, že britské hlasovanie v prospech brexitu môže byť "prvý krok procesu rozpadu EÚ".

"Existuje veľa signálov nespokojnosti s Európskou úniou, prichádzajúcich z celej Európy, nielen zo Spojeného kráľovstva," priznal Tusk a dodal, že únia by bola "hlúpa" ak by ignorovala odkaz, ktorý symbolizuje nadchádzajúce britské referendum.

 

V závere svojho prejavu predseda Európskej rady zopakoval, že existujú vnútorní aj vonkajší nepriatelia EÚ, ktorých by správa o brexite potešila a ktorí by za takejto situácie otvárali "fľašu šampanského".

 

"Zjednotení pretrváme, rozdelení padneme," odkázal Tusk do Británie.

 

Podľa jeho slov Európska únia a jej inštitúcie sú pripravené na "deň po", na obdobie po britskom referende. Tusk bude o výsledku hlasovania britských voličov rokovať v piatok v Bruseli spolu s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a šéfom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies