Tusk: Tajné nahrávky sú pokusom destabilizovať Poľsko

NETKY.SK • 23 Jún 2014, 15:50 • 2 min
Tusk: Tajné nahrávky sú pokusom destabilizovať Poľsko

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk dnes uviedol, že zverejnené tajné nahrávky štátnych predstaviteľov sú pokusom destabilizovať krajinu.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil tiež, že nelegálne odpočúvanie ho neprinúti urobiť personálne zmeny vo vláde.
     

Všetko poukazuje na "plánovanú akciu", ktorá nemá poškodiť meno vládnucej strany, ale ochromiť poľský štát v kritickom momente v situácii Európy a Ukrajiny, uviedol Tusk. Predseda poľskej vlády súčasne zdôraznil, že "nevyvodí žiadne dôsledky voči politikom, ktorých hriechom sú necenzurované vyjadrenia počas dôverného rozhovoru", citovala ho agentúra DPA. Podľa vlastných slov sa sústredí na zistenie a potrestanie tých, ktorí stoja za odpočúvaním - o štýl vyjadrovania ministrov sa bude zaujímať až po tom, "ako zasiahol zákon a znova obnovíme pocit stability a bezpečnosti štátnych inštitúcií".
     

Poľský minister zahraničných vecí Radek Sikorski predtým vyhlásil, že za tajnými nahrávkami súkromných rozhovorov jeho a ďalších činiteľov, ktorých únik uvrhol vládu do krízy, stojí skupina organizovaného zločinu.
     

Spravodajský týždenník Wprost v nedeľu zverejnil prepis nahrávky rozhovoru, podľa ktorého Sikorski tvrdí, že spojenectvo Poľska s USA je bezcenné či dokonca škodlivé, pretože vyvoláva falošný pocit bezpečia.
     

Pred týždňom Wprost zverejnil rozhovor, v ktorom guvernér centrálnej banky podľa všetkého ponúka vládnucej strane pomoc pri zabezpečení jej opätovného zvolenia, čo by bolo porušením nezávislosti jeho inštitúcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies