Tusk sa v Chorvátsku vyslovil za zachovanie Schengenu v plnom rozsahu

NETKY.SK • 2 Marec 2016, 19:15 • 2 min
Tusk sa v Chorvátsku vyslovil za zachovanie Schengenu v plnom rozsahu

ZÁHREB - Za úplné zachovanie schengenskej dohody v období migračnej krízy sa dnes počas návštevy Chorvátska vyslovil predseda Európskej rady Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho vyjadrenia po stretnutí s chorvátskym premiérom Tihomirom Oreškovičom v Záhrebe niet inej alternatívy ako Schengen a jeho pravidlá sú základom celoeurópskeho riešenia.

 

Donald Tusk si podľa agentúry APA uvedomuje, že zachovanie Schengenu nevyrieši migračnú krízu, avšak bez Schengenu, ako zdôraznil, niet vôbec šancí na jej zvládnutie. Hlavnou prioritou je rýchle potlačenie prílevu migrantov, redukcia ilegálnej migrácie a súčasne zachovanie integrity schengenskej zóny.

 

Mali by sme sa vrátiť k tomu, že členské krajiny budú v plnom rozsahu dodržiavať všetky predpisy, aj tie schengenské, podčiarkol Donald Tusk. To by podľa neho znamenalo odmietnutie vstupu pre všetkých občanov tretích krajín, ktorí nepožiadali o azyl alebo nespĺňajú podmienky na jeho udelenie. Návrat k funkčnému Schengenu bude náročný, pripustil predseda Európskej rady a dodal, že je preto potrebný koordinovaný postup.

 

Predseda chorvátskej vlády a Donald Tusk sa zhodli na tom, že Grécku je treba pomôcť, pričom hostiteľ loboval aj za intenzívnejšiu podporu EÚ pre Macedónsko. Donald Tusk v tejto súvislosti povedal, že si EÚ uvedomuje ťažkú situáciu macedónskych úradov.

 

V utorok začal Donald Tusk cestu po krajinách, ktoré v uplynulých dňoch zaviedli kvóty pre migrantov, rokovaniami vo Viedni s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom a večer v Ľubľane so slovinským premiérom Mirom Cerarom, dnes predpoludním pred návštevou Chorvátska si v Dobovej pozrel slovinské záchytné centrum, do ktorého prichádzajú migranti práve z Chorvátska. Tusk by ešte v rámci trojdňovej misie mal navštíviť Macedónsko a Grécko.

 

Tusk: Ploty na hraniciach môžu byť potrebné pre záchranu Schengenu

 

Nemožno vylúčiť "rozšírené opatrenia" v podobe plotov na hraniciach schengenských krajín, ak si EÚ želá zachovanie schengenskej zóny voľného pohybu. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk počas dnešnej návštevy Slovinska.

 

Návrat k platným ustanoveniam fungovania schengenského priestoru zároveň s prísnejšou kontrolou na vonkajších hraniciach európskeho priestoru voľného pohybu je podľa Tuska "predpokladom" pre vyrovnanie sa s migračnou krízou. Tusk po návšteve utečeneckého tábora Dobova v Slovinsku, v blízkosti hraníc s Chorvátskom, pripustil, že nemožno vylúčiť "rozšírené opatrenia" na vonkajších hraniciach EÚ, ak je snaha udržať Schengen.

 

"Obávam sa, že niekedy je treba prijať sprísnené opatrenia, ak naozaj chceme udržať Schengen. Ľutujem, ale to je realita," odpovedal Tusk na otázky súvisiace s výstavbou plotov z ostnatého drôtu na vonkajších hraniciach schengenského priestoru.

 

Dnešná návšteva Slovinska je súčasťou Tuskovho turné po balkánskych krajinách, ktoré vo štvrtok ukončí návštevou Turecka. Spolu s tureckými hostiteľmi sa bude venovať príprave mimoriadneho summitu medzi EÚ s Tureckom zameranému na migračnú krízu, ktorý sa bude konať v pondelok 7. marca v Bruseli.

V rámci Akčného plánu pre Turecko, ktorý obe strany podpísali vlani v novembri, sa turecká vláda zaviazala zastaviť prílev migrantov výmenou za finančnú podporu, v počiatočnej hodnote troch miliárd eur. Táto suma má ísť v prospech sýrskych utečencov zdržiavajúcich sa na tureckom území. Ankara chce od EÚ ako protihodnotu obnovenie prístupového procesu a uvoľnenie vízového režimu pre tureckých občanov.

 

EÚ doteraz poslala Turecku 400 miliónov eur, kritizuje však skutočnosť, že počet migrantov prichádzajúcich z Turecka na grécke ostrovy je stále veľmi vysoký - okolo 2000 denne.

 

Podľa nemenovaných európskych diplomatických zdrojov, na ktoré sa odvoláva tlačová agentúra Reuters, EÚ by bola ochotná prevziať sýrskych utečencov priamo z Turecka, ak Ankara prijme také opatrenia, že počet migrantov prichádzajúcich na grécke ostrovy klesne pod hranicu 1000 osôb denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies