Tusk: Rokovania o nových vzťahoch Británie a EÚ potrvajú najmenej 7 rokov

NETKY.SK • 13 Jún 2016, 09:46 • 2 min
Tusk: Rokovania o nových vzťahoch Británie a EÚ potrvajú najmenej 7 rokov

BERLÍN - Vystúpenie Británie z Európskej únie (EÚ) zhorší geopolitickú situáciu krajiny. Vláde v Londýne potrvá najmenej sedem rokov, kým uzavrie rokovania o nových vzťahoch s európskym blokom. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild.

slovakia

left justify in out

Tusk novinám povedal, že ak sa britskí voliči v referende 23. júna rozhodnú pre tzv. brexit (odchod z únie), negatívne to zasiahne nielen ostrovnú ekonomiku, ale aj jej postavenie vo svete.

 

Noviny ďalej citujú Tuska, podľa ktorého nikto nedokáže predvídať dlhodobé dôsledky brexitu, obáva sa však, že "môže byť začiatkom deštrukcie nielen EÚ, ale aj celej tzv. západnej politickej kultúry".

 

Tusk odhaduje, že proces ukončenia obchodných vzťahov medzi Britániou a EÚ zaberie zhruba dva roky a ďalších minimálne päť rokov budú trvať rokovania o nových vzťahoch. Novú dohodu medzi Londýnom a EÚ bude totiž musieť schváliť nielen Európsky parlament, ale každá zo zvyšných 27 členských krajín únie, dodal.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona