Tusk po škandále s odpočúvaním požiadal parlament o vyslovenie dôvery

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 16:44 • 2 min
Tusk po škandále s odpočúvaním požiadal parlament o vyslovenie dôvery

VARŠAVA - Poľský premiér Donald Tusk požiadal dnes parlament o vyslovenie dôvery v súvislosti s kauzou okolo nelegálneho odpočúvania, ktorá oslabila pozíciu vlády a zapríčinila najhoršiu politickú krízu v krajine za uplynulé roky.

slovakia

left justify in out

"Končím svoje vyhlásenie návrhom predsedovi parlamentu na konanie hlasovania o dôvere v čo najskoršom termíne," povedal Tusk poslancom poľského parlamentu.
     

Podľa agentúry Reuters Tuskova Občianska platforma (PO) spoločne so svojím koaličným partnerom Poľskou ľudovou stranou (PSL) disponuje dostatočným počtom poslancov, aby hlasovanie o dôvere "prežila". Ľudovci už potvrdili, že budú hlasovať za zotrvanie súčasnej koalície.  
     

Nelegálne nahrávky, ktoré unikli do médií, obsahovali súkromné konverzácie vysokopostavených poľských predstaviteľov vrátane šéfa tamojšej centrálnej banky a ministra zahraničných vecí Radoslawa Sikorského. 
     

Poľská prokuratúra dnes v rámci vyšetrovania prípadu obvinila dvoch ľudí z nezákonného nahrávania konverzácií a ďalšie dve osoby v tejto spojitosti vypočúva.
     

Spravodajský týždenník Wprost v nedeľu zverejnil prepis nahrávky rozhovoru, podľa ktorého Sikorski tvrdí, že spojenectvo Poľska s USA je bezcenné či dokonca škodlivé, pretože vyvoláva falošný pocit bezpečia.
     

Pred týždňom to isté periodikum publikovalo rozhovor, v ktorom guvernér centrálnej banky podľa všetkého ponúka vládnucej strane pomoc pri zabezpečení jej opätovného zvolenia, čo by bolo porušením nezávislosti jeho inštitúcie.
     

Premiér Tusk označil zverejnenie nahrávok za pokus o destabilizáciu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies