Tusk: Plány Británie na zmenu zmlúv o EÚ sú nesplniteľné

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 11:16 • 2 min
Tusk: Plány Británie na zmenu zmlúv o EÚ sú nesplniteľné

LONDÝN - Plány britského premiéra Davida Camerona zmeniť zmluvy o Európskej únii a vyrokovať nové podmienky členstva Británie v bloku sú nesplniteľnou misiou.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre denník Guardian to v pondelok konštatoval predseda Európskej rady Donald Tusk. Cameron svojim voličom prisľúbil referendum o výstupe z EÚ v prípade, že jeho Konzervatívna strana zvíťazí v celonárodných voľbách 7. mája, predtým chce však dosiahnuť podstatnú zmenu kompetencií Londýna a Bruselu. "Mám tušenie, že zmena zmlúv je nesplniteľná úloha," povedal Tusk a dodal, že takéto zmeny si vyžadujú súhlas všetkých 28 členských krajín, Európskeho parlamentu ako aj národných parlamentov členských štátov. "Povedať, že je to Pandorina skrinka, je slabé," vyhlásil.


Tusk tiež povedal, že by Cameronovi rád pomohol dosiahnuť niektoré reformy, musel by však vedieť viac o tom, čo Británia vlastne požaduje a či je zmena zmlúv o EÚ vôbec nutná. Väčšina členských štátov totiž podľa neho o zmene zmlúv rokovať nechce. "Potrebujeme dobré riešenie pre Camerona a Britániu podľa existujúcich zákonov," vyhlásil prezident únie a zdôraznil, že EÚ Britániu potrebuje.
Voľby do dolnej snemovne britského parlamentu sa uskutočnia 7. mája. V prieskume verejnej mienky z minulého mesiaca podporilo zotrvanie Británie v EÚ 45 percent občanov, čo je najviac za posledné štyri roky. Za vystúpenie z únie v ňom hlasovalo 35 percent respondentov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona