Tusk ohlásil zvolanie summitu EÚ-Turecko na nedeľu 29. novembra

NETKY.SK • 24 November 2015, 08:58 • 2 min
Tusk ohlásil zvolanie summitu EÚ-Turecko na nedeľu 29. novembra

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk zvolal na nedeľu 29. novembra už dlhší čas plánovaný summit krajín EÚ a Turecka.

slovakia

left justify in out

Ako informoval dnes večer v Bruseli, témami vrcholnej schôdzky bude oživenie vzťahov medzi EÚ a Tureckom ako kandidátskou krajinou únie, ako aj potlačenie migračnej vlny smerujúcej na starý kontinent. Donald Tusk v tejto súvislosti uviedol, že o týchto otázkach hovoril telefonicky aj s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom.

 

Tusk už na nedávnom summite na Malte naznačil, že stretnutie vedúcich predstaviteľov európskej dvadsaťosmičky s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom sa s veľkou pravdepodobnosťou uskutoční ešte v priebehu novembra, pripomenula tlačová agentúra DPA.

 

Vzťahy s Ankarou nadobudli pre Brusel vzhľadom na utečeneckú krízu nový význam. V sídelnom meste únie sa hovorí o finančnej pomoci Turecku vo výške okolo troch miliárd eur. Európska komisia by poskytla šestinu tejto sumy, zvyšných 2,5 miliardy eur by malo pochádzať od členských štátov únie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies