Tusk nevylučuje zmenu zmlúv pre uspokojenie Británie

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 16:05 • 2 min
Tusk nevylučuje zmenu zmlúv pre uspokojenie Británie

BRUSEL - Stály predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok vyjadril nádej, že obavy Británie z politiky EÚ bude možné riešiť v rámci platných zmlúv, v prípade nutnosti je však podľa vlastných slov pripravený rokovať o zmenách.

slovakia

left justify in out

Britský premiér David Cameron po skončení dvojdňového summitu v Bruseli zasa vyhlásil, že v otázke zmien v pravidlách fungovania EÚ, ktoré chce presadiť v prípade víťazstva v májových voľbách, ráta s pomocou Tuska. Ten pritom nedávno takýto zámer označil hollywoodskym filmovým titulom Mission: Impossible (Misia: Nemožné), čo malo byť narážkou na predpokladané veľké ťažkosti s presviedčaním ostatných členských štátov EÚ.

 

"Chcem pomôcť nájsť riešenie, ktoré sa bude zameriavať na obavy Spojeného kráľovstva, no samozrejme... rešpektovať základné hodnoty EÚ," povedal Tusk na tlačovej konferencii po zasadnutí Európskej rady. "Môj názor je taký, že musíme sa pokúsiť nájsť dobré riešenia pre Spojené kráľovstvo na základe terajších zmlúv, a samozrejme, ak to bude nutné, môžeme diskutovať aj o takzvanej Mission: Impossible v dobrej viere, že nakoniec získame." Cameron zasa odpovedal na príslušnú otázku novinárov v Bruseli slovami, že "Tom Cruise zvyčajne na konci zvíťazí" a dúfa, že on sám "bude práve tak zdatný". "Ak sa sem po voľbách vrátim, budem mať mandát... na zmenu v Európe, a ten mandát bude veľmi silný... viem, že Donald bude nápomocný," dodal britský premiér.

 

Cameron už dávnejšie prisľúbil voličom, že v prípade zotrvania pri moci bude vyjednávať o prehodnotení vzťahov medzi Britániou a zvyškom EÚ v oblastiach, ako je imigrácia, na čo chce do konca roka 2017 uskutočniť referendum o pokračovaní členstva alebo vystúpení. Dúfa, že takýmto postupom zabráni ďalšiemu nárastu euroskeptických nálad medzi Britmi, ktorých časť začala namiesto vládnucej Konzervatívnej strany sympatizovať s euroskeptickou Stranou nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies