Tusk: Nebudem to tajiť, toto nie je šťastný deň pre Európsku úniu

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 14:39 • 2 min
Tusk: Nebudem to tajiť, toto nie je šťastný deň pre Európsku úniu

BRUSEL - Na brexite musíme vidieť aj niečo pozitívneho, a to je jednota zvyšných 27 členov Európskej únie, uviedol dnes predseda Európskej rady Donald Tusk krátko po prevzatí listu podpísaného britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Tusk list s oznámením Británie, že si želá aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý umožňuje krajine opustiť Úniu, osobne prevzal od britského veľvyslanca pri EÚ Tima Barrowa. Vo svojom vystúpení o 14.00 h SELČ Tusk prítomným novinárom ukázal šesťstránkový dokument doručený z Londýna.

 

"Nebudem to tajiť - toto nie je šťastný deň," uviedol predseda Európskej rady vo svojom krátkom príhovore. Pripomenul, že o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ rozhodla vlani v referende nadpolovičná väčšina britských občanov.

 

"Ale musíme vidieť aj pozitíva brexitu. Že ostatných 27 členských krajín je oveľa viac zjednotených a odhodlaných než doteraz," uviedol Tusk. A dodal, že členovia EÚ potvrdia svoju jednotu aj počas nadchádzajúcich rokovaní o brexite, "akékoľvek náročné" by tieto rokovania boli.

 

V tejto súvislosti spresnil, že Európska komisia má mandát rokovať s britskou stranou a podporovať spoločné záujmy európskej dvadsaťsedmičky. Zdôraznil, že až do chvíle, kým sa proces rokovaní o brexite neukončí, európska legislatíva bude platiť pre Spojené kráľovstvo a na jeho území.

 

Tusk v závere dodal, že v piatok 31. apríla rozpošle lídrom 27 členských krajín Únie dokument s usmerneniami, ktoré načrtnú hlavný smer rokovaní s britskou vládou. Tieto usmernenia budú oficiálne prijaté na osobitnom summite 27 najvyšších predstaviteľov EÚ, ktorý sa uskutoční 29. apríla v Bruseli.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies