Tusk na summite EÚ odmietol taliansky návrh na prehodnotenie sankcií voči Rusku

NETKY.SK • 16 December 2015, 12:38 • 2 min
Tusk na summite EÚ odmietol taliansky návrh na prehodnotenie sankcií voči Rusku

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk zamietol návrh talianskeho premiéra Mattea Renziho, ktorý chcel, aby európski lídri na dvojdňovom summite EÚ, začínajúcom sa vo štvrtok v Bruseli, prerokovali platnosť ekonomických sankcií voči Rusku.

slovakia

left justify in out

Tusk v pozývacom liste na summit EÚ, ktorý bol zverejnený v utorok, upozornil, že rozhodnutie o ekonomických sankciách bolo vrátené na úroveň veľvyslancov pri EÚ (COREPER). Diplomati by podľa Tuska mali rozhodnúť o ďalšom, polročnom predĺžení režimu ekonomických sankcií, ktorých platnosť vyprší 31. januára 2016.

 

Tuskovi ako predsedovi Európskej rady prináleží určiť pracovný program rokovaní národných lídrov EÚ. Tusk nezaradením talianskeho návrhu ohľadom sankcií proti Rusku ignoroval návrh talianskeho premiéra, ktorý chcel, aby hlavy štátov a vlád krajín EÚ opätovne zvážili otázku ekonomických reštrikčných opatrení proti Moskve.

 

Taliansko minulý týždeň na úrovni skupiny COREPER zablokovalo rozhodnutie o predĺžení hospodárskych sankcií voči Ruskej federácii. Aj napriek tomu, že západné štáty dospeli ku konsenzu na túto tému už počas novembrového summitu skupiny krajín G20 v Turecku, talianska strana chcela, aby sa o tejto otázke ešte diskutovalo.

 

Taliansky premiér v utorok uviedol, že Európa a ďalšie štáty Západu by mohli v najbližších mesiacoch prehodnotiť svoje ekonomické sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho zasahovaním do vývoja na Ukrajine. Podľa jeho slov "protiruský postoj" nikam nevedie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona