Tusk na konferencii Globsec: Dejiny dokazujú, že prítomnosť NATO znižuje riziko konfliktu

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 13:10 • 2 min
Tusk na konferencii Globsec: Dejiny dokazujú, že prítomnosť NATO znižuje riziko konfliktu

VARŠAVA/BRATISLAVA - Poľský premiér Donald Tusk nerozumie hlasom, ktoré v Európe tvrdia, že väčšia prítomnosť jednotiek NATO v Poľsku bude zvyšovať riziko konfliktu s Ruskom.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes počas diskusie s premiérmi krajín V4 na medzinárodnej bezpečnostnej konferencii GLOBSEC 2014.
     

"Keď počujem skeptické hlasy, tak rozmýšľam, o čom to vlastne celé je. Keď vám dnes niekto v Európe povie, že väčšia prítomnosť NATO v Poľsku bude zvyšovať riziko konfliktu s Ruskom. Nechápem to, nedáva to zmysel," povedal Tusk. 
     

Podľa jeho slov buď ide o veľmi nešťastný výpočet, alebo je to zlá vôľa, alebo sú to nejaké postranné úmysly. 
     

"Celé nedávne dejiny dokazujú, že prítomnosť NATO vždy znižuje riziko konfliktu, a nie naopak," dodal predseda poľskej vlády.
     

Tusk si nemyslí, že keby všetky krajiny V4 zvýšili výdavky na obranu, tak by bol celý stredoeurópsky región obranyschopnejší. 
     

"V každom prípade by bolo oveľa vhodnejšie, aby sme všetci ako členské štáty NATO v prvom rade naplnili ten cieľ dve percentá HDP, ale zároveň strategický a dôležitejší problém je, aby sme boli pripravení na väčšiu prítomnosť NATO v krajinách strednej a východnej Európy," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies