Tusk: Migrantov, ktorí sa z Turecka dostávajú do Grécka, je ešte stále priveľa

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 21:53 • 2 min
Tusk: Migrantov, ktorí sa z Turecka dostávajú do Grécka, je ešte stále priveľa

ANKARA - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes na záver trojdňovej misie, v rámci ktorej zavítal do Rakúska a viacerých krajín západného Balkánu, miernil v tureckej Ankare očakávania pred summitom EÚ-Turecko o migračnej kríze, ktorý sa uskutoční 7. marca.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov po stretnutí s tureckým premiérom Ahmetom Davutogluom si realizácia jednotlivých bodov akčného plánu vyžiada "trpezlivosť a čas". Najdôležitejšie zostáva vytvorenie atmosféry dôvery medzi rokujúcimi partnermi, vyplynulo z Tuskových vyjadrení.

 

Najvyšší predstaviteľ únie opätovne zdôraznil, že z Turecka sa do Grécka ešte stále dostáva priveľa utečencov. "Potrebné sú ďalšie opatrenia," cituje jeho slová tlačová agentúra DPA.

 

Podľa slov bývalého poľského premiéra v službách EÚ nejde o čísla, ale o to, aby sa tento smutný jav úplne zmiernil a stal minulosťou.

 

Turecko by podľa Tuska malo samo rozhodnúť, ako najlepšie dokáže stlmiť prúd utečencov smerujúci do krajín únie. Fámy o limitovaní počtu migrantov opúšťajúcich Turecko na 1000 denne Donald Tusk nepotvrdil.

 

Spomínaný akčný plán schválili partneri na prvom spoločnom summite ešte v novembri 2015. Turecko vtedy prisľúbilo, že zabráni utečencom, aby pokračovali do Grécka a ďalej do iných krajín únie, ktorá prisľúbila Ankare na oplátku okrem iného finančnú pomoc.

 

Donald Tusk začal dnešný svoj program v Aténach, kde predpoludním rokoval s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies