Tusk, Merkelová a Hollande chcú spojiť sankcie a minské dohody

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 13:26 • 2 min
Tusk, Merkelová a Hollande chcú spojiť sankcie a minské dohody

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk rokuje v stredu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom o návrhu spojiť hospodárske sankcie uvalené na Rusko pre ukrajinskú krízu s uplatňovaním mierových dohôd z Minsku.

slovakia

left justify in out

Ako informoval nemenovaný predstaviteľ únie, kompromisný návrh chcú vo štvrtok predložiť lídrom EÚ na summite v Bruseli. "Návrh vytvára silné spojenie medzi Minskom a uvalenými sankciami, ktoré zostanú v platnosti až do plnej implementácie minských dohôd," povedal pod podmienkou anonymity.

 

Platnosť ekonomických sankcií voči Rusku vyprší v júli a na ich predĺženie je potrebný súhlas všetkých 28 členov EÚ. Členské štáty sú však v tejto otázke značne rozdelené. Niektoré chcú predĺžiť sankcie už na tomto summite, ďalšie chcú čakať do júna a dať tak minským dohodám "viac času".

 

Spojenie mierových dohôd so sankciami by automaticky znamenalo predĺženie sankcií až do konca tohto roku, keďže dohody z Minsku taktiež obsahujú koniec tohto roka ako konečný termín, dokedy má Ukrajina získať plnú kontrolu nad svojimi hranicami. Tusk podľa nemenovaného predstaviteľa verí, že tento kompromisný návrh schvália všetky členské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies