Tusk má obavy z dôsledkov pokusu o prevrat v Turecku

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 13:45 • 2 min
Tusk má obavy z dôsledkov pokusu o prevrat v Turecku

ULÁNBÁTAR/BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk vyjadril dnes obavy z dôsledkov pokusu o vojenský prevrat v Turecku, ktorý sa podľa vyhlásení tamojších predstaviteľov podarilo odraziť.

slovakia

left justify in out

Šéf vrcholného orgánu EÚ, ktorého citovala agentúra DPA, varoval, že terajšia situácia v Turecku "sa zdá byť pod kontrolou, no zďaleka nie je stabilizovaná".


"Napätie a výzvy v Turecku nie je možné vyriešiť zbraňami," povedal Tusk v mongolskom Ulánbátare, kde sa zúčastnil na ázijsko-európskom summite ASEM. "Vojenský puč nemá miesto v modernom Turecku," dodal s tým, že je zatiaľ priskoro dohadovať sa, aké budú mať tamojšie udalosti dôsledky.


To, ako bude Ankara reagovať na vzniknutú krízu, bude podľa Tuska rozhodujúce pre budúcnosť Turecka a jeho vzťahy s EÚ. "Našou nádejou je, že si udržíme Turecko ako centrálneho partnera," uzavrel šéf Európskej rady.
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz medzitým prostredníctvom siete Twitter privítal obnovenie "vlády zákona" v Turecku, ktorého stabilita je podľa neho "rozhodujúca pre celý región". Dodal, že Turci musia vo svojej krajine úplne zastaviť krviprelievanie, zabezpečiť deľbu moci a zaručiť dodržiavanie individuálnych práv.


Na vývoj v Turecku reagoval aj prezident USA Barack Obama, ktorý vyzval všetky zainteresované strany, aby podporovali demokraticky zvolenú vládu jeho tureckého náprotivku Recepa Tayyipa Erdogana. Vo svojom vyhlásení, ktoré vydal po stretnutí s národno-bezpečnostnými poradcami, tiež vyzval všetkých ľudí v Turecku, aby zachovali zdržanlivosť a vyhýbali sa násiliu, informovala agentúra AP.


Turecko má rozhodujúcu úlohu v koalícii na čele s USA, ktorá bojuje proti Islamskému štátu v Sýrii a Iraku. Americké lietadlá pri zásahoch proti tejto organizácii využívajú tureckú leteckú základňu Incirlik. Podľa vyjadrenia vysokopostaveného predstaviteľa rezortu obrany, na ktorého sa odvoláva AP, pre Američanov platia v súvislosti s pokusom o prevrat sprísnené bezpečnostné pravidlá, štartovanie lietadiel z Incirliku však bolo prerušené iba na 25 minút.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies