Tusk kvôli britskému referendu údajne plánuje posun júnového summitu EÚ

NETKY.SK • 7 Apríl 2016, 15:33 • 2 min
Tusk kvôli britskému referendu údajne plánuje posun júnového summitu EÚ

BRUSEL - Dvojdňový summit Európskej únie, naplánovaný na 23. a 24. júna, bude možno odložený na neskorší dátum. Dôvodom je britské referendum o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ, ktoré by sa malo konať v rovnaký deň - vo štvrtok 23. júna.

slovakia

left justify in out

Nemenovaný diplomatický zdroj z prostredia EÚ informoval, že predseda Európskej rady Donald Tusk navrhol, aby lídri 28 členských štátov odložili o niekoľko dní svoje pravidelné vrcholové stretnutie. Dôvodom je snaha vyhnúť sa konaniu summitu v rovnaký deň, keď občania Británie budú hlasovať v referende o členstvo svojej krajiny v Európskej únii.

 

Referendum sa koná z iniciatívy britského premiéra Davida Camerona, ktorý voličom ešte pred parlamentnými voľbami v roku 2015 sľúbil úpravu vzťahov medzi Londýnom a Bruselom a vypísanie referenda o členstve krajiny v únii.

 

Tusk údajne navrhol odloženie summitu o päť dní neskôr, na 28. a 29. júna, na konci holandského predsedníctva v EÚ. Zatiaľ však žiaden oficiálny zdroj časový odklad konania Európskej rady nepotvrdil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona